Sosyal Medya

Genel

Bakan Nebati ekonomistlere ne anlattı?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomistler ve akademisyenlerle Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir araya geldi. Nebati’nin, toplantıda Türkiye’nin ekonomik…

Bakan Nebati ekonomistlere ne anlattı?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomistler ve akademisyenlerle Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir araya geldi. Nebati’nin, toplantıda Türkiye’nin ekonomik görünümüne dair bir sunum yaptığı öğrenildi. Bakan Nebati’nin, “Elindeki döviz tevdiat hesaplarını dövize endeksli mevduata geçerek Kurumlar Vergisi istisnasından faydalanmak isteyen şirketlerden 10 milyar dolar döviz bozumu bekliyorum” dediği iddia edildi.

Toplantıdan çıkıp açıklama yapan ekonomistlere göre, tatmin edici bir fikir alışverişi yapıldı.  Öte yanda ,T24 yazarı Uğur Gürses tam tersi bilgilere erişti.

 

KARAR’a göre, “Toplantı sonrası konuşan ekonomist Hikmet Baydar, “Piyasanın en çok önem verdiği konulardan biri biliyorsunuz güven. Bu toplantıda sayın bakan gereken tüm bilgileri açıkladı. Son derece samimi bir görüşme geçti. Bu toplantıda neredeyse herkes içini döktü. Bakan bizim kafamızda olan muallaklıkları gidermeye çalıştı. Son derece başarılıydı. Bizler de düşüncelerimizi kendisine ifade ettik. Oldukça olumlu bir görüşmeydi. Bu görüşmenin sık sık tekrarlanması taraftarıyım. Çünkü piyasadaki belirsizlikler önümüze hep bir kur riski olarak çıkıyor. Böyle toplantılarda böyle riskleri ortadan kaldırmamız mümkün olabiliyor” dedi.

Çok verimli bir toplantı geçirdiklerini söyleyen portföy şirketi yöneticisi Bora Doğanay ise, “Sayın bakanın pozitif enerjisiyle biz de bu yeni program hakkında detaylı olarak bilgilenmiş olduk. Biz de sektör olarak görüşlerimizi ve beklentilerimiz ilettik” diye konuştu.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş “Toplantıda ekonomide çok ciddi projelerin olduğu söylendi. Merkez Bankası’nın önümüzdeki haftalarda yeni finansal enstrümanları açıklayacağı ifade edildi. Önümüzdeki günlerde şirketlerin 10 milyar dolar civarında döviz bozdurma planlarının olduğu söylendi. Dövize endeksli Türk lirası mevduatı hesaplarına 10 milyar dolar civarında girdi olunca döviz kurlarında bir gerileme olabileceğine dikkat çekildi. Bakanımız 20 Aralık akşamında piyasalara merkez bankasının ve devletin bir müdahalesi olmadığını ifade etti” dedi.

 

 

Uğur Gürses:  Bakan Nebati: “Politika faizini önemsizleştirdik”

 

Her konuşmasında olduğu gibi, Bakan Nebati’nin yeni ‘incisi’ bu toplantıda salona bomba gibi düşmüş.

O da “Merkez Bankası’nı ve politika faizini önemsizleştirdik” sözü olmuş. Bakan Nebati bu sözleri, geçen hafta içinde toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun faizleri indirse de bir şey olmayacağını, artık politika faizinin öneminin kalmadığını, oraya bakılmaması gerektiği bağlamında söylemiş.

 

Bakan Nebati, yüzde 36’lık enflasyonun altında kredi faizi oranlarıyla kredi kullanımı yapıldığını, yüzde 14’lük Merkez Bankası faizine bakılmadığını söyleyerek “politika faizini önemsizleştirdik” demiş.

 

Hatta Bakan Nebati “Enflasyonun altında kredi kullanıyorsunuz. Bu bir başarı değil mi?” diyerek, şöyle devam etmiş: “Baktırdım, Cumhuriyet tarihinde böyle bir başarı olmuş mu diye; kendimizi muhteşem başarılı görüyoruz” demiş.

 

Bakan böyle söyleyince, salon buz kesmiş.

 

Nasıl kesmesin? Paramızı basan kurum Merkez Bankası’nı paspas eden ve ‘önemsizleştirildiğini’ ilk ağızdan duyan piyasa analistlerine bu sözler şoke edici gelmiş.

 

Hatta katılımcılardan biri dayanamayıp şöyle demiş; “Politika faizi ne için var öyleyse?”

 

Bakan Nebati ise “TCMB bağımsızlığı diyeceksiniz yok öyle bir şey. Siyasetçi olarak biz sorumluyuz. Faiz artmayacak artık, bunu unutun” diyerek yanıtlamış.

 

 

Bizim yorumumuz?  Yok.  Kim doğru söylüyor sorusunun cevabını okura bıraktık..

 

TL Mevduat Faizleri ve TL Kredi Faizleri azaldı…

 

Kerim Rota: Orta vadede kurda yukarı yönlü hareket kaçınılmaz

 

Dr Ali Orhan Yalçınkaya:  2021 Yılında Swap Hariç Net Rezervler –56.4 Milyar Dolar Oldu

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler