Sosyal Medya

Genel

ANALİZ:  Son 2 ankette AKP’nin gerileme trendi net okunuyor

ÖNEMLİ DETAY:  Bu bir haber değil, yorumdur. AKP’nin kendi yaptırdığı anket ve Metropoll’un Ocak anketi yazarımız FÖŞ tarafından değerlendirilmiştir.  …

ANALİZ:  Son 2 ankette AKP’nin gerileme trendi net okunuyor

ÖNEMLİ DETAY:  Bu bir haber değil, yorumdur. AKP’nin kendi yaptırdığı anket ve Metropoll’un Ocak anketi yazarımız FÖŞ tarafından değerlendirilmiştir.

 

AKP kendi anketlerinde oy kaybediyor

Cuma   günü AKP Genel Başkan Yardımcısı, AR-GE ve Eğitim Başkanı Mustafa Şen, AKP’nin oy oranına ilişkin açıklamasında “34-36 aralığında bir yerde seyrediyor” ve “Düzenlemeler sonrası artacaktır” ifadelerini kullandı.

Şen, “Şimdi bu dolar operasyonuna, Türkiye bir karşı operasyon yaptı ve dolar düştü. AK Parti o sıralar yüzde 40’ın altındaydı. Yüzde 36, 37, 38 civarındaydı” dedi.

 

Şen, “Doların 18 lira olduğu dönem 40’ın altındaydı, paketten sonra 40’ın üstüne çıktı. Bir süre orada devam etti. Sonra bu fiyatlarla, faturalarla, şunlarla, bunlarla tekrar geriye düştü. Önce 37 küsura düştü, şu an da 34-36 aralığında bir yerde seyrediyor. Tek sayı demiyor olmamın sebebi bu. 3-4 araştırmaya bakıyorsunuz hepsi farklı diyor. O aralıkları söylüyorum” diye konuştu.

 

Halbuki, 3 Şubat tarihli bir önceki ankete göre:

Edinilen son bilgilere göre AK Parti, yaptırdığı seçim anketinin sonucu kamuoyuna açıkladı.  AK Parti yönetiminin son yaptırdığı anketlerde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın oyu yüzde 54, milletvekilleri seçimlerinde ise AK Parti’nin yüzde 44, Cumhur İttifakı’nın oyunun da yüzde 51 olduğu belirtildi. AK Parti kurmayları, çıkan sonuçlara göre yapılan simülasyonlarda Cumhur İttifak’ının milletvekili dağılımında Meclis çoğunluğunu elde ettiğini açıkladı.

 

Demek ki parti 10 gün gibi kısa bir süre içinde 10 puan oy kaybetmiş.

 

Metropoll:  ‘Millet ittifakı’nın yüzde 50’yi bulmasına ramak kaldı

Araştırma şirketinin yöneticisi Özer Sencar’ın Twitter’da paylaştığı sonuçlara göre, CHP ve İYİ Parti’den oluşan millet ittifakına yakın hissettiğini söyleyen katılımcıların oranı yüzde 43,7. AKP, MHP ve BBP’den oluşan cumhur ittifakına yakın hissedenlerin oranıysa yüzde 40.

İki ittifaka da yakın hissetmemesine rağmen oy verirken millet ittifakını tercih edeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 6. Böylece millet ittifakına oy desteği toplamda yüzde 49,7’ye ulaştı.

 

Yakın hissetmemesine rağmen cumhur ittifakını tercih edeceğini söyleyenlerin oranıysa yüzde 2,1’de kaldı. ‘Cumhur’un toplamdaki oy desteği yüzde 42,1 çıkmış oldu.

Hatırlatalım, Milleti İttifakı oylarına ittifaka bugün ya da birkaç hafta içinde katılması muhtemel Deva ve Gelecek Partisi oyları dahil değil.  Bu partilerin toplamda %5  civarında tahmin ettiğimiz oyları da eklenirse, Millet Cumhur’a 7.6 puan değil, 12.6 puan fark atıyor.

Biraz önce Başkan Erdoğan temel  ürünlerde KDV’nin %8’den %1’e indirildiğini ilan etti. TCMB’nin  döviz kurunu “stabili tutması” yanında, KDV indirimleri de halkın yükselen enflasyon ve işsizliğe tepkisini yatıştırmak amacını taşıyor.

 

Bu çabalar başarılı olabilir mi? Ocak başında yürürlüğe giren asgari ücret ve emekli  maaş zammı gibi, bu adımlar da AKP’nin oy oranını geçici olarak 2-3 puan yükseltebilir. Fakat ekonomik koşulların mevsimsel olarak iyileşeceği yaz aylarına değin AKP-MHP İttifakının Millet’le farkı daraltması bile çok zor.  Çünkü, TCMB’nin katılımcılar anketine göre, 2022 sonunda dahi TÜFE %34’ün altına düşmüyor.

 

MAK Araştırma anketi: Muhalefet için tüm düğüm HDP’de çözülüyor

 

Veysi Dündar: BİAT KÜLTÜRÜ ENFLASYONU

 

Son anketlerin ortalaması: Cumhur İttifakı yüzde 40’ın altında

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler