Sosyal Medya

Genel

ANALİZ:  Avrupa niye vize vermiyor?

Avrupa'da tatil hayal oldu

ANALİZ:  Avrupa niye vize vermiyor?

AB adeta Türk vatandaşlarına Avrupa’ya girişi yasakladı. Schengen başvurularında 2015’te yüzde 4 olan retler geçen yıl yüzde 16.5’ya çıktı. 100 euroluk ücretin iade edilmemesi de tepki çekerken AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Landrut “Siyasi değil objektif bakılıyor. Türkiye’ye retler küresel ortalamaya yakın” dedi. Retlerin daha çok Afrika ve Orta Doğu ülkelerine verilmesi Türkiye’nin konumlandırıldığı yeri gösterdi. İtibar zedeleyen konuda sonuç alacak adım atılması gerektiği belirtildi.

 

Avrupa’nın Türk vatandaşlarına vize esirgemesi ayrımcılık mı?  Siyasi bir tutum mu?  Avrupa kaynaklarına göre, Türkiye’nin konut alımı karşılığında her ülke vatandaşına nüfus kağıdı vermesi sınır denetimini zorlaştırdı. Ek olarak, çok sayıda vatandaşın turist vizesiyle AB ülkelerine gidip siyasi iltica başvurusu yaptığı iddiası da var.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya konuyla ilgili bir yazı kaleme aldı. Konuyla ilgili sorularını “en tepe noktalardaki konuyla ilgili birine” sorduğunu belirten Sarıkaya, yanıt olarak Türkiye’den iltica başvuru sayısının çok artmasının temel sebep olduğunu söyledi.

 

Sarıkaya yazısının ilgili bölümünde şu ifadeleri kullandı:

 

“Sayı hakkında da bilgi vermedi ama bir süredir iltica taleplerinin artması nedeniyle AB ülkelerinin vize verirken ince eleyip sık dokuduklarını, gidip gelmeme ihtimali olan her kişinin vize talebini de geri çevirdiklerini belirtti.

 

Almanya, Hollanda, Danimarka gibi akrabaları bu ülkelerde bulunan kişilerin başvurularında ret olayının daha yoğun yaşandığını da söyledi.

 

 

Vize gecikmesi ekonomik sabotaja dönüştü

AB’ni Şengen vizelerini esirgemesi tur iptalleri yoluyla ekonomik yük getiriyor. İş dünyası temsilcilerine göre, vize boykotu ekonomik ambargoya dönüşüyor:

 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), AB ülkelerinin Türklerin Schengen başvurularına yüksek oranda ret yanıtı vermeleri ile ilgili açıklama yaptı. Durumun seyahat acenteleri için yıkıcı bir hal aldığına işaret eden TÜRSAB, sorunun çözülmesi için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

 

DÜNYA’ya göre, Şengen ve ABD vizelerinde yaşanan sıkıntılar, iş dünyası için giderek büyüyen bir problem haline gelmeye başladı. Vize süreçlerinin hiç olmadığı kadar uzadığına dikkat çeken sanayiciler, yaşanan bu zorluk nedeniyle ihracatçıların rotayı Avrupa ve ABD’deki fuar ve organizasyonlar yerine Uzakdoğu ve Dubai’ye çevirmeye başladığını söyledi.

 

ÇÖZÜM Var mı?

Hayır yok, çünkü her kuruş  dövizi muhtaç olan Türkiye mütekabiliyet uygulayamaz.

Türkiye 91 ülkeye vize muafiyeti tanıdı. Son olarak Bulgarlara pasaportsuz giriş hakkı tanındı. Geçerliliği 5 yıl geçmiş pasaportlara bile kapı açıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Bulgaristan vatandaşlarının 28 Temmuz’dan itibaren Türkiye’ye pasaportsuz girebilmesine imkan tanındı. Uygulamanın ardından Bulgaristan’dan, Edirne’ye günübirlik alışveriş için gelenlerin sayısı her geçen gün arttı. Tur otobüsleri ve özel araçlarıyla gelen Bulgar turistlerin, iğneden ipliğe hemen her şeyi satın alarak kişi başı ortalama 100 ila 150 euro harcadıkları belirtildi.

 

Dövize bu denli muhtaç bir yönetim,  Avrupa ülkelerine hiçbir şekilde yaptırım uygulayamaz. Nitekim, hükümetten  ‘kasıt var’ açıklaması dışında bir tepki gelmedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Biz burada kasıt görüyoruz. Halkımız da böyle görüyor”.   Yani, AB’nin bu tutumu da seçimde Erdoğan’ı devirme planlarına bağlandı.

 

Peki, yaptırım olacak mı?

Çavuşoğlu: “Eylül başında Batı ülkelerin büyükelçilerini arkadaşlarımız bakanlığa çağıracak ve gerekli uyarıları yapacaklar. Bundan sonra da düzelmezse biz de karşı tedbirler alacağız” dedi. Tabii, tüm turistler gittikten sonra önlem almak kolay olacak.

Asıl önlem Ankara’nın vizesiz seyahat imtiyazı tanıdığı ülkeleri dikkatle seçmesi, sınırlarını yasa-dışı mültecilere karşı sıkı denetim altına alması ve tüm vatandaşları rencide eden konut karşılığı vatandaşlık uygulamasını kaldırması. Ama, her sabah ödemeler dengesi krizi korkusuyla soğuk terlerle uyanan hükümet böyle adımlar atmaya hiç niyetli değil.  Bu sorunlar çözülmedikçe de, AB yasa-dışı göç bahanesiyle, yalnız turist vatandaşlarımızı değil, iş dünyasını da mağdur etmeye devam edecek.

 

Yılman: ‘Türkiye kumar turizmi ile ne zaman buluşacak?’

 

Oteller doldu ama turizmci maliyetleri karşılayamıyor

 

AKTOB Başkan: Savaşa rağmen iyi bir sezon

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler