Sosyal Medya

Döviz

Yurt dışı üretici fiyat endeksi yıllıkta yüzde 100,54’e vurdu- Petrol ve kur etkisi ihracat malı maliyetlerini yükseltiyor

Yurt dışına satılmak üzere üretilen ürünlerdeki fiyat değişimini gösteren yurt dışı üretici fiyat endeksi, Mayıs’ta iki aylık gerilemenin ardından yeniden…

Yurt dışı üretici fiyat endeksi yıllıkta yüzde 100,54’e vurdu- Petrol ve kur etkisi ihracat malı maliyetlerini yükseltiyor

Yurt dışına satılmak üzere üretilen ürünlerdeki fiyat değişimini gösteren yurt dışı üretici fiyat endeksi, Mayıs’ta iki aylık gerilemenin ardından yeniden yükselişe geçti.

İthal edilecek malların üretilirken yaşadığı fiyat değişimini ölçen bu endekste, Şubat ayında %106,13 ile tarihi rekor kırılmış, maliyetler görülmemiş düzeyde yükselmişti. Mart’ta 105,82’ye sınırlı bir gerileme yaşanmasının ardından endeks, Nisan’da %97,11’e inmişti. Mayıs’ta ise endeks aylık %6,51 oranında arttı ve %100,54’e çıktı.

YD-ÜFE yıllık değişim oranı (%), Mayıs 2022

Yurt dışına gönderilecek mal ve hizmetlerde Mayıs’ta yükseliş olmasında dolar kurunun %10’dan fazla yükselmesi en belirleyici etken oldu. Mayıs ayında hem Fed’in sıkılaşma adımını hızlandırması ve doların küresel piyasalarda güçlenmesi hem de yurt içinde enflasyonun son 20 yılın zirvesine çıkması ve buna karşın Merkez Bankasının faizi artırmaması nedeniyle kurda %10 üzerinde yükseliş oldu. Ayrıca petrol, gıda ve emtia fiyatlarının da artmaya devam etmesi üretim maliyetlerini yeniden katladı. Yurt dışına yapılan transferlerde özellikle lojistik maliyeti üreticileri son bir yılda görülmemiş maliyetlerle karşı karşıya getirdi.

Yıllık bazda; sanayinin iki sektöründen madencilik ve taş ocakçılığında %107,11, imalatta %100,42 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarında ise, ara malında %112,79, dayanıklı tüketim malında %83,68, dayanıksız tüketim malında %83,73, enerjide %279,37, sermaye malında %85,52 artış olarak görüldü.

YD-ÜFE yıllık değişim oranları (%), Mayıs 2022

Investing, TÜİK

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler