Sosyal Medya

Ekonomi

YORUM: Sanayi üretimi yıllık yüzde 1 arttı, daralma son çeyrekte başlar 2023 ortası derinleşir

Sanayi üretimi, ağustos ayında aylık yüzde 2,4, yıllık yüzde 1 arttı. Artış hızının yavaşlaması sanayi sektöründe özellikle dış talepteki yavaşlama…

YORUM: Sanayi üretimi yıllık yüzde 1 arttı, daralma son çeyrekte başlar 2023 ortası derinleşir

Sanayi üretimi, ağustos ayında aylık yüzde 2,4, yıllık yüzde 1 arttı.

Artış hızının yavaşlaması sanayi sektöründe özellikle dış talepteki yavaşlama nedeniyle üretimin zayıfladığını gösteriyor. Sanayi üretimi pandemi döneminden bu yana son iki yıldır sürekli büyüme göstermekte. Geçtiğimiz temmuz ayındaysa haziran ayına göre %6,2 daralma yavaşlamanın ilk işaretleri olarak yorumlanmıştı. Yıllık yüzde 2,7 beklentiye karşılık açıklanan yüzde 1 büyüme ekonomide sanayi üretiminde hareketin yavaşladığını gösteriyor. Sanayi üretiminin önemli bir sürükleyicisi pandemi döneminde aksayan tedarik zincirlerinin Türkiye’nin özellikle Avrupa’ya yaptığı ihracata olumlu yansımasıydı. YEM ile TL’ye değer kaybettirilerek uzatılacağı düşünülen bu süreç şimdi değersiz TL’ye rağmen Avrupa ekonomisi yavaşladıkça sona yaklaşıyor.

Geçen yılın son çeyreğinde sanayi üretiminde izlenen güçlü performans bu sene son çeyrek için güçlü bir baz yılı etkisi oluşturacak. Bu nedenle önümüzdeki aylarda aylık PMI verisinden de net şekilde izlenen bu süreç sonunda sanayi üretimi verilerinde daralma kaçınılmaz görünüyor. Bu da elbette büyüme performansının hızla aşağıya gelmesi anlamına geliyor. Üstelik bu süreç 2023’ün ilk yarısında daha da ağır hissedilecek.

Bu yavaşlamaya karşı hükümet seçim öncesi teşviklerle iç talebi canlandırmaya, sanayi sektörü de dahil olmak üzere yüzde 151 maliyet enflasyonuna karşılık firmaların iflaslarını engellemek için çok ucuz kredi desteklerini artırmaya başladı. Ancak iç talebin çok yüksek enflasyon, dış talebin de küresel ekonomide ve Avrupa özelinde yoğunlaşan resesyon nedeniyle yara alması karşısında ucuz kredi teşviklerinin büyüme üzerinde seçim geri sayımı 2023 ilk yarısında önemli olumlu etki yaratması zor. 2022 son çeyrekte sanayi sektöründe daralma eşliğinde büyüme yüzde 5 civarında gerçekleşecek bu sene. 2023 ilk yarıda ise eksi büyüme rakamları şaşırtıcı olmayacaktır.

GA.

Alt sektörler itibarıyla yıllık bazda madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %12,4 daraldı. Geçen yılın aynı ayına göre imalat sanayi sektörü endeksi ise %2,2 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %3,5 daraldı.

Alt sektörlerin bir önceki aya göre performansında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %3,9 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %2,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %2,8 büyüdü.

tuik.gov.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler