Sosyal Medya

Ekonomi

Yeni zihni sinir proje: Dar gelirlilerin sık tükettiği 20 üründe fiyat sabitlemesi gündeme gelebilir!

AK Parti’nin ekonomi kurmaylarının enflasyonla mücadele için bazı ürünlerin fiyatlarının sabitlenmesi fikrini öne sürdü. Karar kesinleşirse, zincir marketlerle de görüşülecek,…

Yeni zihni sinir proje: Dar gelirlilerin sık tükettiği 20 üründe fiyat sabitlemesi gündeme gelebilir!

AK Parti’nin ekonomi kurmaylarının enflasyonla mücadele için bazı ürünlerin fiyatlarının sabitlenmesi fikrini öne sürdü. Karar kesinleşirse, zincir marketlerle de görüşülecek, fiyatı sabitlenen ürünlerdeki farkı devlet ödeyecek.

CNN Türk’ten Arda Erdoğan’ın haberine göre enflasyonla mücadele kapsamında AK Parti kurmayları bazı öneriler üzerinde çalışıyorlar. Öne çıkan fikir ise temel tüketim maddelerinin fiyatlarının yıl sonuna kadar sabitleyecek bir sistem olması. Enflasyon sepetinde bulunan ve dar gelirli vatandaşların sıklıkla tükettiği 20 kalem ürün seçilecek ve fiyatları sabitlenecek.

Bu ürünler arasında yağ, un, şeker, bakliyat, çocuk bezi, temizlik ürünü gibi malzemeler bulunuyor. Belirlenen ürünlerin fiyatları yıl sonuna kadar sabit kalacak. Üreticilerin zarar etmemesi için de devlet sübvansiyon uygulamaya başlayacak. Örnek olarak 16 liraya satılması gereken bir ürünün rafta 10 liraya satılması sağlanacak. Aradaki 6 liralık fark da üreticiye devlet tarafından ödenecek. Bu sayede enflasyonla mücadeleye karşı da önemli bir adım atılmış olacak.

Zincir marketlerle görüşülecek

Fiyat sabitlemesine ilişkin fikir olgunlaştıktan sonra zincir marketlerle de görüşmeler yapılıp sistemin uygulanması açısından kararlar alınacak.

AK Partili kurmaylar serbest piyasayı bozabilecek bir öngörü olduğunun farkında olsalar da enflasyonla mücadele kapsamında önemli bir adım olduğu gerçeğini de hatırlattılar. Fiyat sabitlemesiyle birlikte vatandaşların bazı ürünlere karşı olağanüstü taleplerinin de engelleneceği öngörülüyor.

Macaristan’da yapılmıştı

Geçtiğimiz günlerde seçime giden ve 12 yıldır iktidar olan Sağcı Başbakan Viktor Orban benzer bir uygulamayı Macaristan’da “seçim yatırımı” olarak uygulamıştı. Orban geçtiğimiz günlerde yapılan seçimlerde ise bir kez daha iktidarını korudu.

Söz konusu uygulamayla ülkede 1 Şubat 2022’den 1Mayıs 2022’ye kadar altı temel gıda maddesinin fiyatları 15 Ekim 2021 fiyatlarına sabitlenme kararı alınmıştı.

Söz konusu temel gıda maddeleri ise; Kristal şeker, un, rafine ayçiçek yağı, domuz eti, tavuk eti, inek sütü olarak belirlenmişti.

T24

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler