Sosyal Medya

Ekonomi

Uzmanlar: Enflasyon artış hızı 2. Dünya Savaşı dönemine yaklaştı

TÜİK’in açıkladığı yüzde 83.45’lik enflasyonunu değerlendiren uzmanlar, yaşanan hızlı değişimi 2. Dünya Savaşı şartlarıyla kıyasladı. “99 yıllık Cumhuriyet tarihinde enflasyonun…

Uzmanlar: Enflasyon artış hızı 2. Dünya Savaşı dönemine yaklaştı

TÜİK’in açıkladığı yüzde 83.45’lik enflasyonunu değerlendiren uzmanlar, yaşanan hızlı değişimi 2. Dünya Savaşı şartlarıyla kıyasladı. “99 yıllık Cumhuriyet tarihinde enflasyonun şimdikinden daha hızlı arttığı tek bir dönem var: 2. Dünya Savaşı” diyen Merkez Bankası eski baş ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara “99 yıllık Cumhuriyet tarihinin en apansız enflasyonu 2. Dünya savaşında yaşanmıştı. Rekoru kırmak epistemolojik heterodoks nöro ekonomi modeline nasipmiş” ifadesini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı eylül ayı enflasyonu 24 yılın zirvesini yenileyerek yıllık bazda yüzde 80,21’den yüzde 83,45’e yükseldi. Aylık bazda ise 3,08 olarak gerçekleşti. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise eylül ayında enflasyonunu aylık bazda yüzde 5.30, yıllık bazda ise yüzde 186.27 arttığını bildirdi.

Verileri yorumlayan uzmanlar enflasyon artış hızının 2. Dünya Savaşı döneminde yaşanan artış hızına yaklaştığını söyledi.

TÜİK’in açıkladığı verileri değerlendiren Merkez Bankası eski baş ekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, “99 yıllık Cumhuriyet tarihinde enflasyonun şimdikinden daha hızlı arttığı tek bir dönem var: 2. Dünya Savaşı” dedi.

Sosyal medya hesabından enflasyonda yaşanan artışı gösteren grafikleri paylaşan Kara, “99 yıllık Cumhuriyet tarihinin en apansız enflasyonu 2. Dünya savaşında yaşanmıştı. Rekoru kırmak epistemolojik heterodoks nöro ekonomi modeline nasipmiş” ifadesini kullandı.

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan da eylül ayı enflasyonuna dair paylaşım yaptı.

Özcan paylaşımında “TÜFE yüzde 83,45 ÜFE yüzde 151,50. İktisadi analiz yapmaya gerek yok. Göreve başladığı güne göre enflasyonu 5 katın üstüne çıkaran TCMB Başkanı ve PPK üyelerini, milletin rakamlara olan tüm güvenini yerle bir eden TÜİK Başkanı ve yöneticilerini, derhal istifaya davet ediyorum” dedi.

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler