Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ: Tüketicinin hali perişan-Tüketici güveni tarihin en düşük seviyesinde!

Tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, haziran ayında bir önceki aya göre %6,2 oranında azaldı.…

ANALİZ: Tüketicinin hali perişan-Tüketici güveni tarihin en düşük seviyesinde!

Tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, haziran ayında bir önceki aya göre %6,2 oranında azaldı. Mayıs ayında 67,6 olan endeks, haziran ayında 63,4 oldu.

Artan enflasyon, değersizleşen TL, eriyen alım gücü ve tabi AKP’nin yanlış ekonomi politikalarında devam ilanı tüketicinin nefesini kesmiş durumda.  Beklentiler de paralelinde aynı yıkımı yansıtmakta. Dayanıklı tüketim talebindeki göreceli düşük gerileme yükselecek enflasyon beklentisi ile “yarın daha pahali olacak malı bugünden almaya çalışmak” olarak değerlendirilmeli.

Temmuz ayında beklenen asgari ücret enflasyon farkı düzenlemesi tüketiciye kısa vadede nefes aldıracak olsa da, tüketici kredilerine getirilen sınırlamalar, kredi kartlarında asgari ödeme miktarının yükseltilmesi ve enflasyonun artmaya devam ederken özellikle yaz sonundan itibaren TL’de yeni bir değer kaybı dalgası beklentisi tüketici güveninin yeni rekor diplere yönelmesi sonucunu doğuracak. Hükümetin yarattığı büyük ekonomik dengesizliklere rağmen büyümeye verdiği önem ve kamu harcamalarını artırması sonucu 2022 büyüme beklentileri %3,5-4 seviyelerine güncellenmekte olsa da görünen iç talep şoku yılın son çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla eksi büyüme yaratacak boyutta.  

Tüketici Güven Endeksi’nin alt kalemlerine gelince:

Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi aylık %8,1,

Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi %10,

Genel ekonomik durumu beklentisi %7,1,

Dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi %1,8 geriledi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler