Sosyal Medya

Döviz

TL/dolar 14,13, Dolar Endeksindeki çıkış etkili

Ukrayna Savaşı’nın yarattığı belirsizlikler, yükselen enerji fiyatları ve Fed’in faiz artış beklentileri ile Dolar Endeksi bugün 97,83 seviyesine çıkarak 2…

TL/dolar 14,13, Dolar Endeksindeki çıkış etkili

Ukrayna Savaşı’nın yarattığı belirsizlikler, yükselen enerji fiyatları ve Fed’in faiz artış beklentileri ile Dolar Endeksi bugün 97,83 seviyesine çıkarak 2 Haziran 2020 sonrası zirveyi gördü. Son saatte 97,55 seviyesinden işlem gören endeksteki yükselişle dolar bugün küresel piyasalarda pozitif fiyatlanıyor.

Euro tarafında ise hem savaşın etkisi hem de savaşa bağlı ekonomik yavaşlama beklentisi para birimini zayıflatıyor. Euro karşısında yaklaşık 2 yılın zirvesine çıkan dolar, gelişmiş ülke paralarından bugün sadece Avustralya doları karşısında sınırlı düşüş yaşadı.

TL/dolar ise merkez bankasının dolaylı 4 milyar dolar satışına rağmen bugün meşhur 14,00 sınırını aştı ve şu anda 14,13’ten işlem görüyor.  USD/TRY bugün %1,7 yükseliş yaşıyor. Baskıların devam edecek olması merkez bankasının şeffaf olmayan satışlara devam ederek TL’yi baskılama olasılığını zayıflatıyor.

Stratejik durum, coğrafi konum ve siyasi görünüm nedeniyle Macar forinti ile Polonya zlotisi rubleden sonra en çok düşen gelişen ülke paraları olurken TL de turizm engeli ve ihracatta tıkanma riski nedeniyle düşen paralar arasında yer alıyor.

Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler