Sosyal Medya

Ekonomi

Temiz Enerji 2025’e Kadar Rusya’nın Gaz İthalatının Üçte İkisini Karşılayabilir

AB’nin iklim ve enerji politikalarını (Fit for 55) hayata geçirerek rüzgar ve güneşten yenilenebilir elektriğin üretimini, enerji verimliliği ve elektrifikasyonu hızlandırarak Rusya’nın gaz ithalatı %66 oranında azaltabilir...

Temiz Enerji 2025’e Kadar Rusya’nın Gaz İthalatının Üçte İkisini Karşılayabilir

Temiz enerji çözümleri, 2025’e kadar Rusya’nın gaz ithalatının üçte ikisinin yerini alabilir. AB’nin iklim ve enerji politikalarını (Fit for 55) hayata geçirerek rüzgar ve güneşten yenilenebilir elektriğin üretimini, enerji verimliliği ve elektrifikasyonu hızlandırarak Rusya’nın gaz ithalatı %66 oranında azaltabilir.

Yeni gaz ithalat altyapısı gerekli değildir. Arz güvenliğinin sağlanması ve Rusya’nın doğal gaz bağımlılığının azaltılması, LNG terminalleri gibi yeni AB gaz ithalat altyapısının inşasını gerektirmez. Mevcut varlıklar yoluyla ithal edilen 51 bcm alternatif kaynaklı gaz yeterlidir.

Kömürden elektrik üretiminin uzatılmasına gerek yoktur. Yukarıdaki önlemler, AB’nin kömürden elektrik üretimindeki düşüşü yavaşlatmadan fosil gaz talebinde gerekli azalmayı elde etmesini sağlayacaktır.

24 ve 25 Mart 2022’de gerçekleşecek Avrupa Konseyi‘nde AB Üye Devletleri, AB enerji sektörü üzerindeki yansımaları da dahil olmak üzere Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline Avrupa’nın tepkisini masaya yatıracaklar. Bu, Avrupa Komisyonu’nun önümüzdeki birkaç hafta içinde uygulamaya konacak olan Rus gaz tüketimini azaltmaya yönelik REPowerEU planının önerisini takip ediyor.

Avrupa Komisyonu geçtiğimiz günlerde Rusya’nın gaz ithalatını 2027 yılına kadar sonlandırabileceğini duyururken yayınlanan analiz bunun 2025’e kadar ve daha az alternatif kaynaklı fosil gazla (51 bcm’ye karşı 60 bcm) başarılabileceğini gösteriyor.

 

Ember, E3G, RAP ve Bellona’dan Ortak Yayınlanan Yeni Analiz için Tıklayınız

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler