Sosyal Medya

Döviz

S&P’den Türk bankalarına kritik uyarı: Konut fiyatlarına, TL zayıflığının şirketlere etkisine ve sorunlu kredilere dikkat

Gayrimenkul fiyatlarındaki artış ve oldukça genişlemeci para politikasının yol açtığı bir hiper enflasyon ortamında dengesizliklerin hızlı şekilde genişlemekte olduğunu belirten…

S&P’den Türk bankalarına kritik uyarı: Konut fiyatlarına, TL zayıflığının şirketlere etkisine ve sorunlu kredilere dikkat

Gayrimenkul fiyatlarındaki artış ve oldukça genişlemeci para politikasının yol açtığı bir hiper enflasyon ortamında dengesizliklerin hızlı şekilde genişlemekte olduğunu belirten S&P, oldukça negatif faiz ortamında hızlanan kredi büyümesinin gayrimenkul fiyatlarında artışa daha da katkı yaptığına işaret etti.

“BANKACILIK SİSTEMİ İÇİN ZARARLI”

Artan konut fiyatlarının bankaların varlık kalitelerine, teminat olarak tutulan gayrimenkullerin değerini artırarak yardım ettiğini belirten S&P, “Keskin bir düzeltme riskinin artmakta olduğunu düşünüyoruz. Bize göre, eğer konut fiyatları hızla düşer ise, bu er ya da geç bankacılık sistemi için önemli kredi zararlarıyla sonuçlanır” dedi.

Makroekonomik ortamın önümüzdeki çeyreklerde kötüleşmeye devam edeceğine inandıklarını ifade eden S&P, “GSYH’de büyümenin 2023’de yüzde 3’ün altına gerilemesini bekliyoruz. Enflasyonun gelecek yıl ortalamada %40’ın üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Merkez bankalarının şahin duruşlarının etkisiyle Türk Lirası zayıf kaymaya devam edecek. Türk yetkililerin oldukça genişlemeci mali duruşları ve para politikası liraya güvenin daha da baltalanması riski yaratıyor. Zayıflayan lira aynı zamanda Türkiye’nin şirketler sektörünün kredibilitesini de aşındırıyor” dedi.

SORUNLU KREDİLERİN ARTMASINI BEKLİYOR

Bankaların kredi zararlarının 2022-23 döneminde yıllık ortalama 320 baz puan olmasını beklediklerini anlatan S&P, 31 Ocak 2022’de yüzde 2,4 olan sorunlu kredilerin 2023 yılında yüzde 4-5 aralığında kalacağını öngördüklerini vurguladı.

Bankacılık sektörü risk trendinin negatif olduğunu ve temel senaryoda Türk bankalarının dış fonlamaya erişmeye devam etmelerinin beklendiğini belirten S&P, hükümetin ödemeler dengesi risklerini kontrol altına alabilmesi halinde dış borcun gelecek birkaç yılda kademeli olarak azalmaya devam etmesini beklediklerini de anlattı.

“Ancak bankalar negatif piyasa ortamına ve risk algılarına karşı oldukça kırılgan olmaya devam ediyorlar” diyen S&P, daha pahalı hale gelen döviz likiditesinin artan enflasyon ve öngörülemeyen para politikası ile bir araya gelmesinin refinansman risklerini artırdığın da ekledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler