Sosyal Medya

Ekonomi

Sanayi üretiminde 2022 zirvesi nisan olabilir: Yıllık yüzde 10,8 artış aylıkta sıfır

TÜİK raporuna göre Nisan 2022 sanayi üretimi 12 aylık ölçekte %10,8 artarak beklenen %9’ün üzerinde büyüme kaydetti. Alt sektörlerde nisan…

Sanayi üretiminde 2022 zirvesi nisan olabilir: Yıllık yüzde 10,8 artış aylıkta sıfır

TÜİK raporuna göre Nisan 2022 sanayi üretimi 12 aylık ölçekte %10,8 artarak beklenen %9’ün üzerinde büyüme kaydetti.

Alt sektörlerde nisan ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %7,4 ve imalat sanayi sektörü endeksi %11,9 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,4 azaldı.İmalat sanayi içinde dayanıklı tüketim malları üretimi hem iç hem de dış pazarlarda talebin gücüne işaret.

Ancak, Avrupa ekonomisinde yılın ikinci yarısında daha çok hissedilecek ekonomik büyümede yavaşlama ve Türkiye’de iç taebin artan enflasyonla beraber beklenen güç kaybı üretimin yılın ikinci yarısında zayıflamasıyla sonuçlanacak.  Dolayısıyla sanayi üretiminde nisan ayı, 2022 adına zirvenin görüldüğü seviye olabilir.  Güç kaybının belirginleşmesi ise yılın üçüncü çeyreğinde daha elle tutulur hale bürünecektir.

Sanayi üretimi aylık aynı kaldı

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2022 yılı Nisan ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %3,4 ve imalat sanayi sektörü endeksi %0,1 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %3,3 azaldı.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler