Sosyal Medya

Döviz

Rusya’nın Avrupa’ya son gaz kesintisi korkuları artırdıkça gaz fiyatı da zirveye koşuyor

Moskova’nın büyük bir boru hattını kapatma hamlesinin ardından Avrupa gaz fiyatları, uzun süreli bir arz kesintisi korkusunu artırdı. Almanya bir…

Rusya’nın Avrupa’ya son gaz kesintisi korkuları artırdıkça gaz fiyatı da zirveye koşuyor

Moskova’nın büyük bir boru hattını kapatma hamlesinin ardından Avrupa gaz fiyatları, uzun süreli bir arz kesintisi korkusunu artırdı. Almanya bir kez daha bu kış ne kadar Rus yakıtına güvenebileceğini kestiremez hale geldi.

Gösterge vadeli işlemler %16 kadar yükseldi ve elektrik fiyatlarını yeni rekorlara taşıdı. Önemli Kuzey Akım boru hattı, 31 Ağustos’ta üç günlük bakım için duracak ve bağlantının çalışmalardan sonra planlandığı gibi hizmete geri dönmeyeceği endişelerini tekrar gündeme getirecek. Avrupa, haftalardır bağlantı üzerinden sevkiyatlar konusunda diken üzerindeydi. Akış planlandığı günlerde açılsa da, kapanma ardından çok düşük seviyelerde devam ediyor.

Almanya, Moskova’nın arzı daha da azaltabileceği konusunda uyardı ve enerji tasarrufu çağrısını yineledi. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, “Önümüzde çok kritik bir kış var” dedi. Putin’in gazı daha da azaltmasını beklemeliyiz” dedi.

Avrupalı yetkililer, Kremlin’in Ukrayna’daki savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımlara misilleme yaptığı için Rusya’nın gaz akışını tamamen kapatabileceği konusunda defalarca uyardılar. Avrupa’nın en büyük gaz tüketicisi olan Almanya, alternatifler arıyor, ancak bulunan kaynakların tüm Rus ithalatının yerini alması pek mümkün değil. Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri, kömüre daha fazla güvenerek ve kıtlıktan kaçınmak için nükleer santralleri geri getirerek enerji politikalarını tersine çeviriyorlar.

Cuma günü Gazprom, bağlantıya gaz pompalayabilen tek işleyen türbinde çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Boru hattı haftalardır sadece %20 kapasiteyle çalışıyor. Avrupalı politikacılara göre bu düşüş tamamen siyasi nedenlerden kaynaklı. Rus Gazprom PJSC, son kapanmanın ardından hacimlerin bu seviyeye döneceğini söyledi.

RBC Capital Markets analisti Biraj Borkhataria, “Akıl yürütme doğru olsun ya da olmasın, sonuç daha da sıkılaşan ve kendisini dengede bulmak için talep kısıtlamalarına bağımlı bırakılan bir Avrupa gaz piyasasını yönlendiriyor. Piyasa, Gazprom’un yorumlarını dikkate alamaz ve boru hattının hizmete geri dönüp dönmeyeceğini veya en azından herhangi bir nedenden dolayı ertelenip ertelenemeyeceğini düşünmeye başlayabilir,” dedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler