Sosyal Medya

Döviz

Reuters: Türk kamu bankalarında ‘kur korumalı hesaplar’ için performans kriteri kondu

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk Lirası’ndaki değer kaybı karşısında devreye soktuğu ve uzmanlar tarafından çözüm olmayacağı gerekçesiyle eleştirilen ‘kur korumalı TL…

Reuters: Türk kamu bankalarında ‘kur korumalı hesaplar’ için performans kriteri kondu

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk Lirası’ndaki değer kaybı karşısında devreye soktuğu ve uzmanlar tarafından çözüm olmayacağı gerekçesiyle eleştirilen ‘kur korumalı TL vadeli mevduat’ ürünüyle ilgili dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı.

Londra merkezli haber ajansı Reuters, bankacılık kaynaklarının verdiği bilgilere dayanarak, Türkiye’de kamu bankası çalışanlarına, ‘kur korumalı TL vadeli mevduat’ hesapları üzerinden performans kriteri konduğunu yazdı.

Haberde görüşlerine yer verilen bankacılar, bu hesaplarla ilgili bankalar arasında bir rekabetin yaşandığını belirtti. Bir bankacı, “Her gün sayısız kez aranıyoruz ve ne kadar geçiş yaptığımız soruluyor” ifadelerini kullandı.

Bir diğer kaynak ise en az 5 milyon dolar mevduatı olan müşterilerin, bankaların genel müdürleri tarafından ‘kur korumalı’ hesaplara geçiş için arandıklarını dile getirdi.

Ayrıca haberde görüşü aktarılan bir ihracatçı da “Hammaddeyi döviz ile alıyorum. Bunun teknik olarak mümkün olmayacağını anlattım ancak ikna edilmem için epey çaba gösterildi” dedi.

Reuters’in konuyla ilgili ulaştığı Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank konuya ilişkin sorulara yanıt vermedi.

Haberde, Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, “geçen haftanın sonunda korumalı hesaplara 131 milyar lira (9,7 milyar dolar) yatırıldığını” söylediği ancak bunların çoğunun dolar veya avrodan değil, mevcut TL hesaplarından geldiği değerlendirmesi yapıldı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler