Sosyal Medya

Ekonomi

Prof Dr Binhan Elif Yılmaz: Tüketici Güven Endeksi Nisan ayında sert düştü

TÜİK, bugün ekonominin nabzını tutan önemli göstergelerden biri olan Tüketici Güven Endeksini açıkladı. Endeks değeri, TCMB ve TÜİK’in birlikte yürüttükleri tüketici eğilim…

Prof Dr Binhan Elif Yılmaz: Tüketici Güven Endeksi Nisan ayında sert düştü

TÜİK, bugün ekonominin nabzını tutan önemli göstergelerden biri olan Tüketici Güven Endeksini açıkladı. Endeks değeri, TCMB ve TÜİK’in birlikte yürüttükleri tüketici eğilim anketi sonuçlarına dayanıyor. Bugün açıklanan Nisan ayı Tüketici Güven Endeksi değeri Mart ayına göre %7.3 azalarak Mart ayındaki 72.5 olan değerinden 67.3’e geriledi.

Endeks değeri 0-200 arasında olabilir. Eğer değer 100’ün üzerindeyse tüketicilerin ekonomik gelişmelere karşı iyimser, 100’ün altındaysa kötümser oldukları sonucu çıkarılıyor.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre 100-105 arası endeks değerlerine sadece 2004 yılının ilk aylarında rastlıyoruz ve o dönemde tüketicilerin ekonomik gelişmeleri iyimser algıladıklarını söyleyebiliriz. Son yılların en yüksek endeks değeri denilebilecek 90-92 arasındaki değer ise 2018 yılının Temmuz ayında elde edilmiş. Bu tarihten sonra tüketici güveninde küçük yükselmeler dışında sürekli bir düşüş gözleniyor. Nisan ayında açıklanan şimdiye kadarki en düşük değer. Dolayısıyla artık tüketiciler ekonomik gelişmelere karşı kötümserler.

Tüketici Güven Endeksi, tüketicilerin mevcut ve gelecek 12 aylık dönemdeki maddi durumunu, harcama ve tasarruf eğilimlerini gösteren dört farklı alt endeksten oluşuyor.

Bu alt endekslerden biri olan “gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi”nin değeri Nisan ayında Mart ayına göre %8.5 geriledi. Bu alt endeks Eylül 2021’den bu yana Tüketici Güven Endeksinden daha hızlı geriliyor (bkz. grafik).

Bu görünüm, diğer şeyler sabitken (ceteris paribus) gelecek 12 ayda Tüketici Güven Endeksinin düşük seyredeceği anlamına geliyor. Dolayısıyla geleceğe yönelik bekleyişler bozulurken Tüketici Güven Endeksinin yükselmesi zaten beklenemez.

Prof.Dr. Binhan Elif YILMAZ www.bankavitrini.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler