Sosyal Medya

Döviz

Piyasalar son derece gergin: Emtia, TL/dolar, altın, CDS, Euro ve faizler nereye…

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının bir sonucu olarak küresel finans piyasalarındaki stres her geçen gün daha da belirginleşiyor. Emtia fiyatlarında yaşanan şok…

Piyasalar son derece gergin: Emtia, TL/dolar, altın, CDS, Euro ve faizler nereye…

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının bir sonucu olarak küresel finans piyasalarındaki stres her geçen gün daha da belirginleşiyor. Emtia fiyatlarında yaşanan şok ise derinleşiyor. Rusya Ukrayna hattında taraflar arasındaki müzakerelerden barış çıkmaması, Putin’in Kiev’i almadan savaş halinin bitmeyeceğinin anlaşılması risk iştahını bozarak belirsizlikleri daha da artırıyor.

Türkiye 5 yıllık CDSleriyse işgal başlamadan önce 524 seviyesinden bugün itibarıyla 2008 global krizi sonrası en yüksek seviye olan 700 seviyesini aşmış durumda. Savaş hali devam ettikçe risk primimizde de artışlar kaçınılmaz görünüyor.

Artan risk primi dolar/TL üzerinde de yukarı yönde baskı yaratmakta.  Petrol fiyatları yanında tahıl fiyatlarının geldiği seviye, kayıp turizm sezonu yüksek cari açık beklentileri yaratırken enflasyonun daha yükselmesi de kaçınılmaz hale geliyor.  Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği gün kur 2 ayın sonunda ilk kez 14 bandının üzerine çıkmıştı. Bugün ise 14,6 seviyesinde ve savaşın başlamasından bu yana %6’ya yakın değer kaybı söz konusu.  TL üzerindeki baskının devam edeceği anlaşılıyor.  15 civarı seviyenin geçilmesi aralıkta izlenen 18’lere yolu da açmış olacak.

Küresel yatırımcıların riskten kaçınma ve güvenli liman ihtiyaçları ile birlikte dolar ve altına olan talepleri de artıyor. Dolar endeksi dün 99,4 seviyesini test ederek son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Şu an 98,9 civarında işlem gören endeks önemli bir psikolojik direnç olan 100 seviyesini de geçecek. Dolara olan talep faiz artışı beklentisine rağmen ABD tahvil faizlerini yeniden aşağıya çekmekte. 10 yıllık ABD tahvil faizi %2’nin altında; dün %1,77’den bu saatlerde %1,84 seviyesinde işlem görüyor.

TL 2 yıllık gösterge tahvil faizi dünkü kapanışı %24,63 bugün %25,34 seviyesinde.

Yüksek jeopolitik riskler ve artan enflasyon beklentileri nedeniyle altın ons fiyatı güçlü. 2000 doların üzerine yönelen altın ons fiyatlarında kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek gibi.  Beklenti 2200 dolar seviyelerinde. Goldman Sachs Group yatırımcıların ve Merkez Bankalarının jeopolitik risklere bağlı olarak artan altın talebi nedeniyle 3 aylık altın fiyatı tahminini 1,950 dolardan 2,300 dolara yükseltti.

EUR/USD aşağı yönlü trendindeki seyrini sürdürüyor. Fed’in faiz artışının haftaya gelecek olması ancak savaş nedeniyle artan enflasyona rağmen Avrupa merkez bankasının parasal sıkılaştırmaya geçmesinin 2023’e sarkacağı beklentisi euroyu zayıflatmaya devam edecek.

Nikel çıldırdı

Londra Metal borsası nikel ticaretini askıya almak zorunda kaldı. Güçlü bir kısa pozisyon sıkıştırmasıyla artan fiyatlar birleşince ana sözleşmeyi ton başına 101.000 doların üzerine çıktı. LME durdurduğu işlemlerin ardından bazı işlemleri geriye dönük olarak ayarlayabileceğini veya iptal edebileceğini söyleyerek nadir bir adım attı. Mevcut fiyat, salgından önce işlem gördüğü yerin yaklaşık yedi katı ve 2007’de ulaştığı önceki zirvesinin iki katından fazla.

Hareketin keskinliği, pazartesi günü marj çağrılarını karşılamak için fazladan zaman verilmesi gereken Çin İnşaat Bankası’nın endüstriyel bir müşterisi tarafından yaratılmış gibi görünüyor.

Nikel esas olarak otomobil ve inşaat sektörleri tarafından paslanmaz çelik için kullanılmakta, ancak elektrikli araçlarda akü metali olarak kullanılması nedeniyle talep son yıllarda artmakta. Ortalama bir Tesla 45 kilogram nikel kullanıyor.

Petrol, Shell’in yaptırımları ile yüksekte, Avrupa’da doğal gaz fiyatları gevşedi

Ham petrol fiyatları, Shell’in artık ne spot ne de uzun vadeli piyasalardan Rus petrolü veya gazı satın almayacağını onaylamasıyla varil başına 120 doların üzerinde kaldı. Bu, son iki haftadır piyasada izlenen ‘kendi kendine yaptırım’ dinamiği güçlendiriyor.

ET saat 06:10’a kadar ABD ham vadelileri varil başına 122,61 dolardan %2,7 yükselirken, Brent vadelileri %2,9 yükselerek varil başına 126,76 dolardan işlem gördü.

Ancak gösterge Avrupa doğalgaz fiyatları, Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck’in Rusya’nın mevcut boru hatlarıyla Avrupa’ya gaz arzını durdurma tehdidini yerine getirmesini beklemediğini söylemesi sonrasında hafifledi.

Fiyatların aşırı seviyesi, ABD hükümetinin açıklayacağı Kısa Vadeli Enerji Görünümüne ilgi katacak. Bu arada Amerikan Petrol Enstitüsü’nün haftalık envanter raporu her zamanki gibi bugün yayınlanacak ve piyasa katılımcıları talep tahribatına neden olan yüksek fiyatların belirtilerine karşı duyarlı olacak. ABD’de ulusal ortalama benzin fiyatları pazartesi günü galon başına 4,17 dolar ile rekor seviyeye ulaştı.

AB enerji bağımlılığını azaltma konusunda ciddileşiyor

Avrupa tahvilleri ve orta Avrupa para birimleri, Bloomberg’in Avrupa Birliği’nin Avrupa’nın savunmasını güçlendirmek ve Rus enerji arzından kendini kurtarmak için gerekli görülen harcamaları finanse etmek için ortak borç çıkarmayı düşüneceğini belirten bir haberin ardından yükseldi.

Hareket, AB için ortak bir mali kapasite yolunda atılmış daha radikal bir adım olacak ve salgın sonrasında ekonominin yeniden inşasını finanse etmek için başlatılan Yeni Nesil AB borcuna eklenecek.

Son iki haftada keskin bir düşüş gösteren Polonya zlotysi, Macar forinti ve Çek korunası güçlü bir şekilde yükseldi.

Avrupa Komisyonu ardından Ukrayna işgali sonrası stratejik yaklaşımının değiştirdiğini yansıtan şekilde Rus enerji bağımlılığını nasıl azaltacağına dair bir doküman açıklayacak. Öte yandan ruble dolar karşısında %4 daha düşerek yeni bir rekor düşük seviyeye geriledi.

Investing, Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler