Sosyal Medya

Borsa

Piyasalar Fed tutanaklarına nasıl tepki verdi?

Hisse senetleri ve uzun vadeli ABD tahvilleri, en son Fed toplantı tutanaklarında bankanın artık tamamen enflasyonu düşürmeye kilitlendiğini kavramasıyla kayıplarını…

Piyasalar Fed tutanaklarına nasıl tepki verdi?

Hisse senetleri ve uzun vadeli ABD tahvilleri, en son Fed toplantı tutanaklarında bankanın artık tamamen enflasyonu düşürmeye kilitlendiğini kavramasıyla kayıplarını korudu.

S&P 500, tutanakların Fed’in ekonomiyi soğutmak için faizleri sert bir şekilde yükseltmeye ve bilançosunu azaltmaya hazır olduğunun sinyalini vermesiyle düşük kaldı.

Yorum, Fed yetkililerinin son günlerde söyledikleriyle büyük ölçüde uyumluydu ve Mayıs toplantısında oranları 50 baz puan yükseltmeye ve bilançoyu hızlı bir şekilde sarmaya başlamaya istekli olduğunu gösterdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 endeksi %2,2 ve S&P 500 endeksi %1,2 değer kaybetti.

Dakikalar öncesinde traderlar mart ayında yapılan 25 baz puana eklenmek üzere Fed’in yıl sonuna kadar 225 baz puanlık faiz artışı uygulayacağı beklentisini fiyatlamaktaydıı. Merkez bankası 75 baz puanlık tek adımda faiz artışı yaptığı 1994’ten bu yana, parasal sıkılaştırma temposunu bu kadar sertleştirmemişti.

Miller Tabak + Co.’nun baş piyasa stratejisti Matt Maley, bir notta, “Fed, ekonomik büyüme ve borsa üzerinde olumsuz bir etkisi olsa bile, ileriye dönük olarak çok agresif olacak” dedi. “Fed, oranları birçok kez yükseltmeden önce gerçekten rota değiştirme ihtiyacı hissederse, borsa çok daha düşük olacak ve tahvil piyasası da değişecektir. Başka bir deyişle, Fed tepki verdiği zaman piyasalar zaten çoktan acı hissetmiş olacak.”

Tüketici ve teknoloji hisselerinin hisseleri, traderların kamu hizmetleri, gayrimenkul ve tüketici senetleri gibi riskten uzak varlıklara akın etmesiyle kayıp yönünde hareket etti. Dolar emsalleri karşısında güçlendi ve WTI ham petrolü New York’ta düşmeye devam etti.

April LaRusse, Insight Investment yatırım uzmanları başkanı “Piyasalarda açıkça olumsuz bir ivme var. Çok gerginler. Volatilite yüksek. Piyasaların muhtemelen daha fazla satış yapma eğilimi var, ancak zaten neyin fiyatlandırıldığına ve işlerin ne kadar hareket ettiğine bakmalı ve bir aşamada, bu Pazar için taktiksel bir fırsat olacağını düşünmeye başlamalısınız”dedi.

Bu arada, Rusya’nın Ukrayna’daki savaş üzerindeki artan izolasyonu, bozulmuş emtia akışlarından kaynaklanan fiyat baskıları da dahil olmak üzere endişeleri artırıyor. Moskova’ya yeni yaptırımlar bekleniyor. Daha önce Rusya Maliye Bakanlığı, yabancı bankaların kupon ödemelerini işlemeyi reddetmesinin ardından ruble cinsinden bir Eurobond ödemesinin gönderildiğini söyledi. Bu da teknik bir temerrüt korkusunu artırmakta. .

Hisse

S&P 500 New York zamanlı saat 14:37 itibarıyla %1.1 düştü.

Nasdaq 100 endeksi %2 düştü.

Dow Jones Endüstriyel Ortalama 0,6% düştü.

MSCI Dünya endeksi %1,3 düştü.

Kurlar

Bloomberg Dolar Spot Endeksi % 0,3 yükseldi.

Euro %0,2 düşüşle 1.0886 dolara geriledi.

İngiliz sterlini %0,2 düşüşle 1.3052 dolara geriledi.

Japon yeni %0,2 düşüşle dolar başına 123.88 seviyesine geriledi.

Tahvil

10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi yedi baz puan artarak %2,61’e yükseldi.

Almanya’nın 10 yıllık getirisi üç baz puan yükselerek %0,65’e ulaştı.

İngiltere’nin 10 yıllık getirisi beş baz puan yükselerek %1,70’e ulaştı.

Emtia

WTI ham petrolün varili %5,3 düşerek 96,56 dolara geriledi.

Altın vadelileri %0,1 düşerek onsu 1,925.20 dolara geriledi. /Bloomberg

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler