Sosyal Medya

Borsa

Piyasalar alt üst: FED’in ‘antibiyotik’ tedavisi ekonomiyi soğutmaya yetmedi!

ABD enflasyon beklenmedik bir şekilde yükseldi. Ağustos ayında yıllık bazda %8,1 olması beklenen manşet TÜFE, %8,3 artış kaydederken, benzer bir…

Piyasalar alt üst: FED’in ‘antibiyotik’ tedavisi ekonomiyi soğutmaya yetmedi!

ABD enflasyon beklenmedik bir şekilde yükseldi. Ağustos ayında yıllık bazda %8,1 olması beklenen manşet TÜFE, %8,3 artış kaydederken, benzer bir şekilde, çekirdek TÜFE %6,1 olan beklentinin ötesine geçerek %6,3 artış kaydetti. Benzin fiyatlarında %10’un üzerinde düşüşe rağmen, artan kira, sağlık hizmetleri ve gıda kalemlerinin belirleyici olduğu Ağustos ayında, FED’in bu güne kadar atmış olduğu sıkılaştırıcı adımların da yeterli olmadığı ortaya çıktı. Önümüzdeki Çarşamba gününe dair beklentiler artık en az 75 baz puanlık artırım yönünde (100 baz puan artırım ihtimali bu sabah %37 ihtimalle fiyatlanıyor). 100 baz puan artırım durumunda, FED’in politika faizi %3,25-3,50 bandına yükselecek!

Yılın başlarında fiyatlarda artışa katkıda bulunan küresel tedarik zincirlerindeki gevşemeye rağmen, güçlü ücret artışını destekleyen esnek bir işgücü piyasası ile enflasyonun henüz zirveye ulaşmadığına artık ikna olduk. FED’i bir süre daha acı bir dengelenme içinde sıkılaştırmaya devam edeceğine artık kesin gözüyle bakıyoruz. More pain = daha çok acı!

Daha yeni yeni filizlenen umutlar, dün yüksek gelen enflasyon rakamları ardından âdeta solarken, Wall Street hisseleri, dört günlük galibiyet serisini bitirerek dün geceyi %4 civarında düşüşle tamamladı. Risk iştahının göstergesi konumunda teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq’da düşüş %5’i aştı: son 4 yılın en yüksek oranlı günlük düşüşü! Doların piyasa kuru olan sepet bazında DXY, güvenli liman alımları ile yeniden önemli bir teknik seviye olan 109,2’nin üzerine yükselerek (bu sabah 109,8) yeni ufuklara yelken açmaya hazır bir görünüm sergilerken, birkaç günlüğüne de olsun Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen rekor faiz artırımını yarattığı iyimserlikle tepki yükselişine sahne olan EUR, yeniden parite seviyesinin altına indi. Benzer bir şekilde, beklentimiz ile uyumlu 37 yılın dibini test eden GBPUSD paritesi, gelen tepki alımları ardından doların güçlendiği dünkü günde 1,1740 seviyesini gün içi test etmesi ardından geceyi 1,15 seviyesinin altında tamamladı.

ABD dolarının piyasa faizi olan ve FED’in para politikasına en duyarlı 2 yıllık devlet tahvilleri, enflasyon verisi ardından %3,80 seviyesini test ederek son 15 yılın yeni en yükseğini ulaştı! Hisse senetlerinde yaşanan sert kayıplar ve ABD tahvil faizlerinde yaşanan yükselişin riskli varlıklara yansıması da oldukça sert oldu. Son günlerde şaşırtıcı bir şekilde yukarı yönlü bir rüzgâr yakalayan gümüş, dün %2 geriledi. Altının ons fiyatı kazanımlarını koruyamayara 1,700 dolar sınırına geri çekildi. Gümüş uzun pozisyonumuzdan çıkarken, altın cephesinde ise stop loss seviyemiz 1,675 dolarda bekliyor (1,685 dolar seviyesine azami dikkat etmek gerekiyor). Kripto para cenahında, bu hafta başında elde edilen kazanımlar, benzer bir şekilde yerini hatırı sayılır oranda kayıplara terk etti.

Türkiye cephesinde ise son dönemde yaşanan piyasa hareketlerini ekonomik bir perspektiften izah etmekte zorluk çekerek ‘sürreal’ olarak değerlendirmiş, TCMB’nin kredi karşılığı tutulması zorunlu hâle gelen tahviller ile ilgili tebliği ardından ikincil piyasada yaşanan gerilemenin bankacılık sektörünün kârlılığını artıracağı beklentisi ile Borsa İstanbul Bankacılık (XBANK) endeksine gelen alımları bir yere kadar anlatabilmiş, lâkin son 8 haftada yaşanan %148 yükselişi ekonomik nedenlerle anlatmakta çok zorlandığımızı, irrasyonel bir durumla karşı karşıya kaldığımızın altını kalın kalın çizmiştik.  Dün XBANK endeksi, güne yine momentum kaynaklı alımların ışığında süratli başlaması ardından gün içinde kaydettiği %6 civarında yükselişi koruyamayarak, ABD enflasyon verisi sonrası hacmin de desteği ile günü %7,5 düşüşle tamamladı. Yaşananları teknik mânâda olumlu olarak okumamız mümkün değil. USDTRY kuru ise olup bitenden bihaber şekilde dün günü yine 18,20’li seviyelerde yatay tamamladı. Kur cephesinde günlerdir süren yatay seyir ardından riski yukarı yönlü görmeye devam ediyoruz.

ABD borsalarının geceyi sert düşüşler ile tamamlaması ardından bu sabah Asya piyasalarında da hâkim renk kırmızı. Gösterge endeks Tokyo borsası günü %2 düşüşle tamamlamaya çalışırken, para birimi liginde, YEN dolar karşısında değer kaybetmeye devam ederek bu sabah yeniden 145 seviyesine dayandı. FED’in faiz oranlarını daha yüksek ve daha uzun süre süre artıracağı iddialarının tetiklediği değer kaybına karşı Japonya Merkez Bankası yetkilileri, arzulanmayan YEN hareketine karşı “gerekli önlemi” almaya hazır olduklarını yinelediler. YEN açısından görüşümüz “bir gece ansızın gelebilirim…”

Mali piyasaların gündeminde bugün İngiltere’de enflasyon, Euro Bölgesi sanayi üretimi, ABD’de üretici enflasyonu takip edilebilir. Borsa İstanbul’da dün rekor işlem hacmiyle yaşanan sert dönüş sonrası bugünkü işlemler büyük önem taşıyor olacak! Siyasi cephede ise Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu hafta katılacağı Şangay Beşlisi ve BM toplantıları yakından takip edilecek.

 

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler