Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Piyasa Bülteni: Her kışın yüreğinde titreyen bir bahar vardır

Küresel mali piyasalarda iyimser hava korunmaya devam ediyor. Dün bültenimizde kapsamlı bir şekilde ele aldığım üzere, ABD’den gelen zayıf makro…

Piyasa Bülteni: Her kışın yüreğinde titreyen bir bahar vardır

Küresel mali piyasalarda iyimser hava korunmaya devam ediyor. Dün bültenimizde kapsamlı bir şekilde ele aldığım üzere, ABD’den gelen zayıf makro ekonomik verilere eklenen mikro verilerin de yardımı ile, FED’in faiz artırımlarını daha erken sonlandırabileceği beklentisi, küresel piyasaları desteklemeye başladı.

Son günlerde bültenimizin tonunun daha bir iyimser olmasını destekleyen bir başka gelişme de dün Kanada cephesinden geldi. Kanada Merkez Bankası (BoC) politika faizini piyasa beklentisi olan 75bp altında 50bp olarak artırdı. BoC ile FED arasından var olan korelasyon, bizlere, FED’in de haftaya dördüncü kez 75bp faizi artırımına gitmesi ardından ayağın gazdan yavaş yavaş çekeceğini âdeta fısıldıyor. Bu beklenti seti küresel risk iştahı açısından olumlu bir tabloya işaret ettiğini rahatlıkla söylememiz gerekiyor.

Makro cephede, büyümenin öncü göstergesi olan PMI verilerinin hayal kırıklığı yaratması, konut sektöründe ise yüksek mortgage faizlerinin yarattığı soğumayı ortaya koyan ABD konut fiyat endeksine ilaveten, mikro cephede açıklanan bilanço verilerinin de yatırımcıları mutlu etmediğini söyleyebiliriz.

Microsoft ve Google’dan sonra dün de finansal verilerini açıklayan Meta, beklentiyi karşılayamayanlar kervanına katıldı.

Durum böyle olunca, ABD doların genele yayılan bir şekilde değer kaybederken, teknoloji hisselerinde yaşanan satışlara paralel ABD borsaları kendi içinde ayrıştı. Nasdaq endeksi bilançoların ağırlığını âdeta sırtında hissederek dün akşamı %2 civarında düşüşle tamamlarken, S&P500 endeksi ise yatay bir görüm sergiledi.

Para birimleri cenahında ise ortak para birimi Euro ve yaralı kraliyet aslanı Sterlinin dün âdeta ‘ayağa’ kalkması ile, doların piyasa kuru olan sepet bazında DXY 109,7 seviyesine gerileyerek son 5 haftanın en düşüğünü test etti. Bültenlerimizde alıştığımız ‘doların güçlü seyri’ yerini ‘doların zayıf seyrine’ paralel EUR 1,01 seviyesine yaklaşırken, Başbakan Sunak’ın hızla ortodox politikalara geri döneceği beklentisi ile Sterlin kükreyerek 1,1650 seviyesini test etti. Sterlin cephesinde uzun pozisyonumuz dün açtık (zarar kes 1,1350).

Kıymetli madenler ve baz madenler cephesinde ise, daha önce IMF raporunda atıfta bulunarak altını çizdiğimiz üzere, 2023 yılında beklenen ciddi durgunluk riskinin gölgesinde talep yetersizliği ana argüman olmaya devam ederken, altın parti havasını bozmamak adına iyimserliğe ayak uydurarak 1,665 dolar; gümüşse 19,50 dolar seviyesine toparlandı. Altında 1,685 dolar seviyesi geçilmeden ‘heyecan’ yapamayacağız.

Avrupa’da TTF gaz kontrat fiyatı Aralık vadede 130 Euro/MWh ile son 4 ayın dibine yakın işlem görmeye devam ederken, hafta içinde ılımlı hava koşulları ve depoların ağzına kadar dolması nedeniyle negatif fiyata gerilemiş olan spot gaz fiyatları (en yakın vade) yeniden normalleşerek pozitif alana geçti. Direnişin parası Bitcoin ise 21bin dolar seviyesine yaklaşarak uzun bir süredir devam ettirdiği 19bin dolarda çakılı defans pozisyonunu terk etti. Havanın bir tık daha iyimser olması koşulu ile Bitcoin cephesinde yukarı yönlü isteğin artacağına inanıyoruz.

Bugün gözler Avrupa Merkez Bankası (ECB’nin) faiz kararına çevrildi. Faiz kararı kadar (beklenti 75 baz puan faiz artırım) Başkan Lagarde’nin karar sonrası yapacağı basın toplantısı ve geleceğe dair vereceği satır aralarında sinyaller de kuşkusuz piyasalar nezdinde önem arz edecektir. Öte yandan, geride bıraktığımız hafta 152 seviyesini test eden ve 32 yılın dibine gerileyen Japon Yenine müdahale eden Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) da 2 günlük faiz toplantısı bugün başlıyor. BoJ’un politika faizini sabit tutması beklenirken, doların değer kaybına paralel JPY bu sabah 146 seviyesinde işlem görüyor.

Bizim cenahta ise yurtdışı piyasalardan kopuk bir seyir izleyen TL ve TL cinsi varlıklarda dün fiyat boyları çok sınırlı kaldı. Borsa günü yatay tamamlarken, USDTRY kuru 18,61 seviyesine hafif de olsa tırmandı. EURUSD paritesinin dün ‘parite’ seviyesinin üzerine tırmanması ardından EURTRY kuru 18,73 ile bu yılın zirvesine yükseldi. 5 yıllık CDS risk primi ise ise 685 baz puana gerilediğini not etmek gerekiyor.

Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında hava ılımlı. Japonya ve Çin borsaları yatay seyrederken, diğer bölge borsalarında ve ABD borsalarının vadeli işlemlerinde yükseliş görüyoruz. Doların değer kaybetmeye yavaş da olsa devam etmesini, 2022 yılında sıkı dayak yiyen riskli varlıkların ise toparlanmaya devam etmesini bekliyoruz.

İçeride artık çok da önem arz etmese de, bugün TCMB yılın son enflasyon raporunu yayınlayacak. Makro cephede ise dış ticaret dengesi, ekonomik güven endeksi ve her Perşembe olduğu üzere TCMB ve BDDK haftalık bültenlerini irdeleyeceğiz.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler