Sosyal Medya

Döviz

Petrol fiyatlarında düşüş hızlandı, yurt içinde akaryakıta indirim bekleniyor

Petrol fiyatlarındaki sert düşüş bugün de devam ediyor. Bugün Brent fiyatı 110 doların, ham petrol de 105 doların altına inerek 19 Mayıs sonrası en…

Petrol fiyatlarında düşüş hızlandı, yurt içinde akaryakıta indirim bekleniyor

Petrol fiyatlarındaki sert düşüş bugün de devam ediyor. Bugün Brent fiyatı 110 doların, ham petrol de 105 doların altına inerek 19 Mayıs sonrası en düşük seviyeyi gördü.

Petrol fiyatları 14 Haziran’da FOMC toplantısı öncesi Mart’taki ralli sonrası en yüksek seviyeyi görmüştü. Brent petrol 126 doların üzerine çıkmıştı ve bugünkü seviyeyi baz aldığımızda ay içi tepeden %13 kadar düşüş var. Aylık bazda ise fiyat %7 kayıp yaşıyor.

Petrol neden düşüyor?

Fiyatlardaki düşüşün en büyük nedeni resesyon kaygısı. Fed’in 75 baz puan ile son 28 yılın en yüksek faiz artışını yapmasının nedeni enflasyonun yükselmeye devam etmesiydi ve Fed Başkanı Powell, 50 baz puanlık düşüncenin 75 baz puana çıkmasında enflasyonun beklenen düşüşü gösterememesinin etkili olduğunu söylemişti. Yüksek enflasyona bağlı para politikasının daha da sıkılaştırılması dünyanın en güçlü ekonomisine sahip olan ABD’de büyümenin hasar alacağı endişesini artırdı. Bu noktada Fed Başkanı Powell da Hazine Bakanı Yellen da ve ABD Başkanı Biden da resesyonu kaçınılmaz bir son olarak görmediklerini belirttiler. Fakat piyasalar yetkililer kadar iyimser olmamakla beraber her geçen gün resesyon olasılığına daha ihtimal veriyorlar. Ekonomik daralma petrol tüketiminin de azalması anlamına geliyor. Bu nedenle fiyatlarda baskı var ve petrolle beraber büyümeye bağlı sektör hisselerinde de düşüşler devam ediyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüş yurt içinde akaryakıt fiyatlarında indirim beklentisi yarattı. Bilindiği gibi hukuki süreç devam ettiği için Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), fiyat değişimlerini açıklamıyor. Bugün itibarıyla İstanbul merkezi baz aldığımızda benzinin litresi 27,5 TL, motorinin litresi ise 29,99 TL. Son bir yılda akaryakıt fiyatlarına hem petroldeki küresel fiyat artışı hem yurt içinde döviz kurunun rekor tazelemesi hem de enflasyona bağlı %300’den fazla zam yapıldı. Eşel Mobil Sisteminin de kaldırılmasıyla fiyatlara gelen zamlardaki vergiler de direkt pompaya yansıtılıyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı yurt içinde akaryakıt fiyatlarına indirim gelmesi bekleniyor, fakat resmi bir açıklama yapılmadı.

Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler