Sosyal Medya

Döviz

Petrol fiyatında sert düşüş: BAE ve Irak’ın üretim artışı yapabilecekleri haberiyle yüzde 17 aşağıda

Ham petrol vadeli işlemler, BAE ve Irak’ın OPEC’in üretimi artırmak için daha istekli olabileceğinin sinyalini vermesinin ardından geriledi.  Ukrayna Devlet…

Petrol fiyatında sert düşüş: BAE ve Irak’ın üretim artışı yapabilecekleri haberiyle yüzde 17 aşağıda

Ham petrol vadeli işlemler, BAE ve Irak’ın OPEC’in üretimi artırmak için daha istekli olabileceğinin sinyalini vermesinin ardından geriledi.  Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, savaşı sona erdirmek için Rusya ile belirli tavizler vermeye hazır olduğunu açıklaması da etkili.

Brent ham petrolü %17’ye kadar düştü ve West Texas Intermediate (WTI) da gerileme %16 civarındaydı.  Birleşik Arap Emirlikleri, OPEC+ üyelerini petrol üretimini daha hızlı artırmaya çağıracağını açıkladı. Bu arada Irak Petrol Bakanı İhsan Abdul Jabbar Ismaael, Houston’da düzenlenen bir petrol konferansında OPEC+’ın piyasayı dengeli hale getirmeyi hedefleyeceğini söyledi. Diğer yandan Zelenskiy, Almanya’nın Bild gazetesine verdiği de bir demeçte, savaşı sona erdirmek için taviz vermeye hazır olduğunu yineledi.

Oanda kıdemli piyasa analisti Ed Moya, “Petrol piyasası sürekli olarak dalgalı olmaya devam edecek ve Ukrayna’daki savaşta büyük bir gerileme meydana gelene kadar ham fiyatlar yükselme eğilimine devam edecek.” dedi.

ABD ve İngiltere, Shell Plc ve BP Plc’nin Rusya’dan alımları durdurduklarını söylemesi üzerine salı günü diğer Avrupa ülkeleri de benzer bir eylemde bulunma konusunda isteksiz davrandılar. Uluslararası Enerji Ajansı, yakın zamanda duyurulan bir stok salınımının yaklaşık 63 milyon varil ham petrol ve ürüne denk geldiğini, ancak fiyatları soğutmak için yetmeyeceğini açıkladı.

Piyasanın hızlı hareket eden zeminine karşı OPEC+, günde 400.000 varil üretim artışına bağlı kalarak kenarda duruyor. Rusya ve Suudi Arabistan ham petrol ve petrol ürünleri üreticisi OPEC+ kartelinin önemli liderleri. Rusya, Avrupa’nın da önemli bir rafine ürün tedarikçisi.

Rusya’dan ABD’ye gelen tüm ham petrol ithalatı, geçen yıl sevkiyatlarının yaklaşık % 3’ü. Bitmemiş akaryakıt gibi diğer petrol ürünleri de dahil edildiğinde, Rusya petrol ithalatının ABD payı yaklaşık %8.. İthalatı yasaklayan yasayla ilgili planlanan Meclis oylaması, Biden’ın artan siyasi baskılar üzerine yürütmeyi hızlandırmasına rağmen ertelendi.

Danışman Oilytics’in kurucusu Keshav Lohiya, “Piyasa, anakara Avrupa’nın bir yasak ilan etmesindeki domino etkisini bekliyor, ancak petrol büyükleri Rus petrolüne dokunmayacaklarını duyururken, zaten fiili bir yasak var.” dedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler