Sosyal Medya

Döviz

OPEC, üretimi azaltırken petrol talebi beklentisini düşürdü

OPEC, grubun piyasaları dengede tutmayı amaçlayan üretim kesintileri uygularken, son aylık raporunda küresel petrol talebine ilişkin tahminlerini tekrar düşürdü. Daha…

OPEC, üretimi azaltırken petrol talebi beklentisini düşürdü

OPEC, grubun piyasaları dengede tutmayı amaçlayan üretim kesintileri uygularken, son aylık raporunda küresel petrol talebine ilişkin tahminlerini tekrar düşürdü.

Daha zayıf bir ekonomik zemin ve Çin’in sıkı Covid karşıtı önlemleri nedeniyle, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, bir ay önce benzer büyüklükteki bir düşüşün ardından, bu çeyrekte pompalaması gereken ham petrol miktarına ilişkin tahminleri günde 520.000 varil düşürdü.

Raporda, bunun, grup ve müttefikleri tarafından geçen ay kararlaştırılan günde 2 milyon varillik arz kesintisinin indirimler tam olarak uygulanmasa bile, piyasaları dengeleyen seviyelere indirmesi anlamına geldiği yazılıyor.

OPEC’in Viyana merkezli araştırma departmanı aylık raporunda, “Küresel ekonomiye ilişkin önemli belirsizlik, küresel bir durgunluk korkusu, küresel petrol talebi büyümesini düşürerek aşağı yönlü riske katkıda bulunuyor” dedi. Çin’in Covid-sıfır politikası da OPEC’e göre bu belirsizliği artırmakta.

Biden, Suudi Arabistan’ı ve ortaklarını, küresel ekonomiyi tehlikeye atmakla ve OPEC+ üyesi Rusya’yı petrol fiyatlarını yüksek tutarak Ukrayna’yı işgalinde yardım etmekle suçlayarak, geçen ay kesintileri sert eleştirdi.

O zamandan beri piyasa eğilimleri OPEC’in kararına bir miktar haklılık kazandırdı ve fiyatlar talep yavaşlarken bile varil başına 95 dolar civarında sabit kaldı. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin, Covid salgınlarını ortadan kaldırmayı amaçlayan bazı kısıtlamaları değiştirirken, hükümet bunların politikasının gevşetilmesi değil, iyileştirilmesi olduğunu söylüyor.

Mısır’daki COP27 iklim görüşmelerinde konuşan Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman, geçtiğimiz hafta OPEC+ ittifakının üretim politikasında “temkinli” kalacağını yineledi.

Dünya piyasaları bu yılın büyük bölümünde fazlalık içinde kaldı ve günlük arz fazlası geçen çeyrekte 1,1 milyon varile yükseldi. Rapora göre, yıl için ortalama çıktı günde 300.000 varil olacak.

OPEC, dördüncü çeyrekte talebi karşılamak için günde ortalama 28,92 milyon varil ham petrol pompalaması gerekeceğini söyledi.

Bu, Ekim ayında üretilen miktara göre günde yaklaşık 574.000 varil daha az olsa da, örgüt ve müttefikleri kesintilerini uygularken, fazlalık ortadan kaldırılmalı ve muhtemelen bir açığa dönüştürülmeli.

Üzerinde anlaşmaya varılan arz indiriminin sadece bir kısmının uygulanması beklenirken, Orta Doğu’nun ağır topları Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri en büyük yükü omuzluyor. Diğer üyelerin kesinti yapma olanağı daha az, çünkü yıllarca süren yetersiz yatırım veya siyasi istikrarsızlık nedeniyle zaten üretim kotalarının altında üretim yapmaktalar.

Raporda, talebin gelecek yılın ilk çeyreğinde mevsimsel olarak toparlanacağı ve OPEC’in ham petrolüne olan ihtiyacı yeniden canlandıracağı belirtildi. 23 ülkeden oluşan OPEC+ ittifakının tamamı, 4 Aralık’ta Viyana’da 2023’ün başlarında üretim politikasını değerlendirmek üzere bir araya gelecek.

Yahoo

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler