Sosyal Medya

Döviz

NY Fed anketine göre, ABD’li tüketiciler enflasyon ve harcama beklentilerini yükseltti

New York Federal Rezervi tarafından pazartesi günü yayınlanan bir ankete göre, ABD’li tüketiciler enflasyonun bir yıl sonra ve üç yıl…

NY Fed anketine göre, ABD’li tüketiciler enflasyon ve harcama beklentilerini yükseltti

New York Federal Rezervi tarafından pazartesi günü yayınlanan bir ankete göre, ABD’li tüketiciler enflasyonun bir yıl sonra ve üç yıl içinde nerede olacağına ilişkin beklentilerini artırdılar. Sonuçlara göre önümüzdeki 12 ay içinde gıda, gaz ve kiraya önemli ölçüde daha fazla harcama yapmayı bekliyorlar.

Enflasyonun bir yıl içinde nerede olacağına ilişkin beklentiler ocak ayındaki %5,8’den şubat ayında %6,0’ya yükselerek 2013 yılında başlatılan anket için Kasım ayında ulaşılan zirveye geri döndü. Üç yıllık enflasyon beklentileri %3,5’ten %3,8 yükselerek %3,8’e çıkarken geçen yılın kasım ve aralık aylarında görülen seviyelerin altında kaldı. Enflasyon beklentilerindeki artış, ocak ayında görülen düşüşlerin bir kısmını tersine çeviriyor.

ABD’deki hanehalkları son 40 yılın en yüksek fiyat artış hızıyla başa çıkmaya çalışıyor.  Fed ise şokun daha yüksek enflasyon beklentilerine yol açıp açamayacağını, bunun da daha fazla fiyat artışını körükleyebileceğini veya tüketicilerin fiyatlardaki artışı büyük ölçüde geçici olarak görüp görmediğini yakından izliyorlar. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, yakıt fiyatlarının yükselmesine ve gıda maliyetlerinin artmasına neden oldukça görünüme daha fazla belirsizlik katıyor.

Şubat ayı itibarıyla tüketiciler, harcamalarının bir yıl içinde artma beklentilerini ocakta belirttikleri seviye olan %5,5’ten keskin bir artışla %6,4’e çektiler.  Ayrıca, gıda fiyatlarının ocak ayında not ettikleri beklenti olan yıllık %5,9 artması yerine artık yıllık %9,2 oranında artmasını, benzin fiyatlarının da önceki %7,3’lük tahmine göre %8,8 artmasını bekliyorlar.

New York Fed’in aylık tüketici beklentileri anketi, 1.300 haneden oluşan dönüşümlü bir panele dayanıyor.

Olumlu tarafta, tüketiciler işgücü piyasası hakkında daha fazla iyimserlik ifade ettiler. Bir sonraki yıl içinde işini kaybetme olasılığı ortalama %10,8’le seri içindeki en düşük seviye oldu.

Reuters

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler