Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Küresel İzleme Örgütü FATF yaptırımları güçlendirmek için Rus para akışlarını izleyecek

Bloomberg kaynaklarına göre, küresel bir mali izleme örgütünün yaptırımların zayıflamasını engellemek amacıyla Rus para akışını çok sayıda ülkeye izleme amaçlı…

Küresel İzleme Örgütü FATF yaptırımları güçlendirmek için Rus para akışlarını izleyecek

Bloomberg kaynaklarına göre, küresel bir mali izleme örgütünün yaptırımların zayıflamasını engellemek amacıyla Rus para akışını çok sayıda ülkeye izleme amaçlı koordineli bir yaklaşımı tartıştığını söyledi.

İsmini paylaşmayan yetkili, Rusya’dan gelen para konusunun Paris merkezli Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) bu haftaki genel kurulunda üye ülkeler tarafından dile getirilen önemli bir endişe kaynağı olduğunu söyledi. Meselenin kapsamlı bir şekilde ele alınması için koordinasyon çalışmaları devam ediyor.

Kaynak, FATF’nin Rus sermayesinin son cezalardan kaçamamasını sağlamak için ek inceleme alacak öncelikli hedef bölgelerinden bahsettiğini söyledi.

FATF sözcüsü yorum yapmaktan kaçındı.

Kara para aklamayla mücadele konusunda standartlar belirleyen bir hükümetler arası organ olan FATF, Yedi Ulus Grubu tarafından 1989 yılında düzenlenen bir zirvede kuruldu ve mali sistemlerini suç faaliyetlerinden korumakla görevlendirildi.

FATF, dünyanın en büyük gelişmiş ekonomilerinin yanı sıra bir dizi gelişmekte olan ülkeyi de kapsamakta. Örgütün halihazırda mülkiyet, çevre suçları ve sayısız başka konuya odaklanan çalışma grupları var.

FATF tartışmaları, ABD, İngiltere, Avrupa Birliği ve Asya ülkelerinin, devlet başkanı Vladimir Putin’i Ukrayna’dan güçlerini çekmeye ikna edememesi üzerine ekonomisini izole etmek amacıyla Rusya’ya yönelik yaptırımları artırmasıyla ortaya çıktı.

ABD, insanların ve şirketlerin Rusya merkez bankasıyla iş yapmasını yasakladı ve bazı Rus kredi verenleri Avrupalı müttefiklerle eşgüdüm içinde dünya çapında trilyonlarca dolar değerinde işlem için kullanılan SWIFT mesajlaşma sisteminden dışladı.

Washington ayrıca sekiz oligark ve aile üyelerine tam engelleme yaptırımları yayınladı ve medya kuruluşlarını kontrol eden yedi Rus tarafının yanı sıra bu yayın organlarında çalışan 26 kişiye yaptırım uyguladığını belirtti.

Moskova, 36 ülkeden havayolu şirketlerini hava sahasından yasaklayarak misillemede bulundu ve yurt dışına döviz transfer eden sakinlere yönelik kısıtlamalar da dahil olmak üzere ekonomik karşı önlemler alınması talimatı verdi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler