Sosyal Medya

Döviz

Kara para itirafı: ‘Varlık Barışı adı altında TIR’larla para getirdik’

İstanbul merkezli dolandırıcılık davasına kara para itirafı damga vurdu: “Varlık Barışı adı altında Türkiye’ye TIR’larla para getiriyorduk.” Yurt dışında bulunan…

Kara para itirafı: ‘Varlık Barışı adı altında TIR’larla para getirdik’

İstanbul merkezli dolandırıcılık davasına kara para itirafı damga vurdu: “Varlık Barışı adı altında Türkiye’ye TIR’larla para getiriyorduk.”

Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının vergi incelemesine tabi olmadan Türkiye’ye getirilmesine olanak sağlayan ‘Varlık Barışı’ adeta rutin bir uygulama haline getirildi. Son 13 yılda 9 kez Varlık Barışı uygulaması getirildi ya da süre uzatıldı. Söz konusu uygulama nedeniyle kara para tartışmaları yaşanırken, Türkiye, OECD’ye bağlı Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından gri listeye alındı.

Birgün’den Timur Soykan‘ın haberine göre, İstanbul Fatih’teki bir döviz bürosunun merkezinde yer aldığı dolandırıcılık davasında da kara para itirafları yağdı. Alaaddin Ak, Mustafa Ak ve Volkan Özel’in 60 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın iddianamesindeki bazı ifadeler şöyle:

“Yurtdışından varlık barışı adı altında Türkiye’ye para getiriyorduk. Volkan yurtdışında bize parayı teslim ediyor, TIR’ların içinde müsait bir yerde ya da şoförler vasıtasıyla Türkiye’ye sokuyorduk. Bunun karşılığında önce yüzde 1.5-2 komisyon alıyordum.”

“Benim Cengizler Döviz Bürosu’ndan bağımsız bir işyerim var. Bu döviz bürosunu sadece para hesabım için kullanırım. Yurtdışındaki kaynağı belli olmayan paraları ülkeye getirip müşterilere veriyorum. …’nin yurtdışından gelen TIR’ları vardır. Müştekilerle 100 milyon euro ticari hacmimiz vardı.”

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler