Sosyal Medya

Döviz

İngiltere’de enflasyon mayıs ayında 40 yılın yeni zirvesinde-Daha da yükselecek beklentisi faiz artışlarının devamı demek

Ulusal İstatistik Ofisine (ONS) göre İngiltere’de enflasyon gıda ve enerji maliyetlerindeki artışın etkisiyle 40 yılın yeni zirvesini gördü. Enflasyon Mayıs…

İngiltere’de enflasyon mayıs ayında 40 yılın yeni zirvesinde-Daha da yükselecek beklentisi faiz artışlarının devamı demek

Ulusal İstatistik Ofisine (ONS) göre İngiltere’de enflasyon gıda ve enerji maliyetlerindeki artışın etkisiyle 40 yılın yeni zirvesini gördü. Enflasyon Mayıs ayında %9,1’e ulaştı. Aylık bazda fiyatlar %0,7 yükseldi.

ÜFE tarafında ise iki şekilde hesaplama yapılıyor. ÜFE girişi yıllık %22,1 ile 2008 yılı sonrası en yüksek seviyeye çıkarken ÜFE çıkışı da %15,7 ile 1980 yılının ardından zirveyi gördü.

Dünyada olduğu gibi Birleşik Krallık’ta da enflasyon; enerji, gıda, emtia grubundaki yükseliş ve lojistik sorunlarıyla 40 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Ukrayna’daki savaşın getirdiği ek sorunlar ve Avrupa’nın Rusya’ya karşı sert yaptırımlar uygulamasıyla yaşanan enerji sorunu bölgede enflasyonun en iyi ihtimalle yılın son çeyreğine kadar yükselmeye devam edeceğini gösteriyor.

TÜFE’deki artış beklentilerle uyumlu olurken ülkedeki hayat pahalılığını önlemeye çalışan İngiltere Merkez Bankası üzerindeki baskıyı artırıyor.

ONS, Mayıs ayında enflasyonun en büyük sorumlusunun başta ekmek, tahıl ve et olmak üzere gıda maliyetlerindeki artış olduğunu söyledi. Elektrik, gaz ve diğer yakıtların artan fiyatları da enflasyonda artış baskısı yarattı.

Merkez bankası geçen hafta enflasyonun, Ekim ayına kadar %11’i görebileceğini öngörürken İngiltere’nin yılın geri kalanında da bu yüksek fiyatlarla karşı karşıya olabileceğine dair endişeler artıyor.

Morgan Stanley, BoE’nin para politikasını 25 baz puanlık artışlarla sıkılaştırmaya devam etmesini bekliyor

Morgan Stanley ekonomistleri, gıda fiyatlarının etkisiyle İngiltere’de manşet enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiğini, bununla birlikte çekirdek enflasyonun gerilemeyi sürdürmesinin beklendiğini işaret ederek BoE’nin para politikasında 25 baz puanlık hızlı sıkılaştırmaya devam edeceğini öngördüler.

Giyim ve kültür harcamaları fiyatlarında düşüşün çekirdek enflasyonu aşağı çektiğini, ancak hizmet fiyatlarının bir miktar arttığını belirten Morgan Stanley , Ekim’de enerji fiyatlarının yeniden artacak olmasını ve gıda fiyatlarında yükselişin süreceği beklentilerinin BoE’nin faiz artırımını sürdürmesine yol açacağını vurguladı.

Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler