Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

İngiltere Merkez Bankası’ndan tarihi faiz artışı geldi ancak kontrollü gidileğei mesajı eşliğinde

İngiltere Merkez Bankası(BoE), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3’e yükseltti. Banka böylece 1989’dan bu yana görülen en büyük faiz artışını…

İngiltere Merkez Bankası’ndan tarihi faiz artışı geldi ancak kontrollü gidileğei mesajı eşliğinde

İngiltere Merkez Bankası(BoE), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3’e yükseltti. Banka böylece 1989’dan bu yana görülen en büyük faiz artışını yaptı.

BoE’nin dokuz üyeli para politikası kurulunun 7 üyesi politika faizinin yüzde 3’e yükseltilmesi yönünde oy kullanırken; Silvana Tenreyro ve Swati Dhingra, sırasıyla 25 baz puan ve 50 baz puan artırım yapılması yönünde oy kullandı.

Beklentiler de faizin 75 baz puan artırılması yönündeydi. Bankanın faiz artışı 8’inci ayda da devam etmiş oldu.

Politika yapıcılar, 40 yılın zirvesindeki ‘inatçı yüksek enflasyon’ ile ilgili endişelere vurgu yaptılar.

Açıklamada enflasyon sürdürülebilir biçimde hedefe dönene kadar daha fazla faiz artışı gerekebileceği belirtildi.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, İngiltere’yi vuran kargaşanın ekonomik açıdan 1970’lerdekinden daha kötü olduğunu söyledi.

Bailey, Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ve pandeminin ardından tedarik zinciri kargaşasının, reel gelirler üzerinde kırk yıl önceki enerji krizinden daha büyük bir etkiye sahip olduğunu açıkladı.

Açıklamalar, İngiltere merkez bankasının faiz oranlarını artırmaya yönelik neden ABD’deki Federal Rezerv’den daha temkinli bir yaklaşım sinyali verdiğinin altını çiziyor. BOE, Perşembe günü gösterge borç verme oranını son 33 yılın en keskin hızında yükseltti, ancak hızlı bir şekilde daha fazla artış için piyasa beklentilerini de geri itti.

Bailey, ABD ve İngiltere’nin çok farklı koşullarla karşı karşıya olduğunu, Avrupa’daki elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki artışın ekonomiyi dizginleyeceğini ve enflasyonist baskılardan rüzgarın bir kısmını alacağını söyledi.

 

BoE ekonomik görünümün “oldukça zorlayıcı” olduğu konusunda da uyardı.

İngiltere’de eylül enflasyonu yüzde 10,1 ile 40 yılın zirvesine yükselmişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler