Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IMF’den önemli uyarı: Yavaşlayan küresel ekonomik büyüme giderek daha belirginleşiyor

Küresel ekonomik büyüme beklentileri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranı artışları, Çin’in kilitlenmeleri ve tedarik zincirlerindeki…

IMF’den önemli uyarı: Yavaşlayan küresel ekonomik büyüme giderek daha belirginleşiyor

Küresel ekonomik büyüme beklentileri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranı artışları, Çin’in kilitlenmeleri ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklar gibi devam eden pandemik etkiler de dahil olmak üzere benzersiz bir olumsuz dalga karışımıyla karşı karşıya.

IMF geçen ay açıkladığı en son Dünya Ekonomik Görünümü’nde, gelecek yıl için küresel büyüme tahminini yüzde 2,7’ye düşürmüş ve küresel üretimin üçte birinden fazlasını oluşturan ülkelerin bu yılın bir bölümünde veya gelecek yıl daralmasını beklediklerini açıklamıştı. Şimdi G20 için hazırlanan son raporda belirttiği üzere Fon, son zamanlardaki yüksek frekanslı göstergelere bakarak görünümün daha kasvetli olduğunu doğrulamakta.

Haftanın Grafiği’nin gösterdiği gibi, bir dizi G20 ekonomisini izleyen satın alma yöneticisi endeksleri için son aylarda istikrarlı bir kötüleşme yaşandı. Bu ankete dayalı ölçümler, üretim ve hizmet faaliyetlerinin ivmesini ölçmekte.

Grafikte gösterildiği gibi, G20 ülkelerine ilişkin okumalar, bu yılın başlarında genişlemeci bölgeden daralmaya işaret eden seviyelere düştü. Bu, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasa ekonomileri için geçerli ve yavaşlamanın küresel doğasının altını çizmekte.

Üçüncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla açıklamaları bazı büyük ekonomilerde yukarı yönlü sürpriz yaparken, Ekim PMI açıklamaları özellikle Avrupa’da dördüncü çeyrekte zayıflığa işaret ediyor. Çin’de, aralıklı pandemik kilitlenmeler ve sorunlu gayrimenkul sektörü, sadece PMI verilerinde değil, aynı zamanda yatırım, sanayi üretimi ve perakende satışlarda da görülebilecek bir yavaşlamaya katkıda bulunuyor. Bu, Çin’in ticaretteki büyük rolü nedeniyle kaçınılmaz olarak diğer ekonomiler üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak.

IMF’ye göre küresel ekonomik yavaşlamaya dair artan kanıtlara rağmen, politika yapıcılar, yaşam maliyeti krizine katkıda bulunan, düşük gelirli ve savunmasız gruplara en çok zarar veren enflasyonu kontrol altına almaya öncelik vermeye devam etmeli. G20 raporunda IMF’nin vurguladığı makroekonomik politika ortamının alışılmadık derecede belirsiz olması.

Bununla birlikte, enflasyonu düşürmek ve borç kırılganlıklarını ele almak için birçok ülkede devam eden mali ve parasal sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulmakta. IMF, önümüzdeki aylarda birçok G20 ekonomisinde daha fazla sıkılaştırma bekliyor. Dolayısıyla, bu eylemler, özellikle konut gibi faize duyarlı sektörlerde ekonomik faaliyet üzerinde yük oluşturmaya devam edecek.

Küresel ekonominin karşı karşıya olduğu zorluklar muazzam ve zayıflayan ekonomik göstergeler önümüzdeki diğer zorluklara işaret etmekte. Bununla birlikte Fon, dikkatli politika eylemleri ve ortak çok taraflı çabalarla, dünya daha güçlü ve daha kapsayıcı bir büyümeye doğru ilerlemenin mümkün olduğunu vurguluyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler