Sosyal Medya

Ekonomi

İkinci konuta vergiye kim engel oldu? TOKİ ucuz konutları hayal mi?

Yeniçağ Gazetesi yazarı Remzi Özdemir, ikinci ve üstü konut sahiplerine Maliye tarafından getirilecek olan vergiye engel olunduğunu iddia etti. Konut…

İkinci konuta vergiye kim engel oldu? TOKİ ucuz konutları hayal mi?

Yeniçağ Gazetesi yazarı Remzi Özdemir, ikinci ve üstü konut sahiplerine Maliye tarafından getirilecek olan vergiye engel olunduğunu iddia etti.

Konut sahibi olmak Türkiye’de artık neredeyse imkânsız hale geldi. Sadece İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde değil, aynı zamanda küçük şehirlerde bile 3 milyon liraya ev satılıyor.

Asgari ücretin 5 bin 500 lira olduğu bir ülkede ev fiyatlarının 3 milyon olması normal mi?

Elbette normal değil.

Bunun normal olmadığını gören, Hazine ve Maliye Bakanlığı bir süre önce bir çalışma yapmış.

Bu çalışmaya ne oldu onu anlatacağım.

Yaklaşık 1 yıl önce Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konut sahipliğinin tabana yapılması ve aynı zamanda fiyatlarının kontrolü amacıyla bir çalışma başlattığı yolunda bilgi aldım.

Vergi uzmanları tarafından hazırlanan bu çalışmada birden fazla konutu olanlardan kademeli vergi alınması öngörülüyordu. Çalışmaya göre, 2.konutu olanlardan az miktarda 3 ve üstü olanlardan ise daha yüksek vergi alınacaktı.

Ancak bu çalışma  geçtiğimiz ay  garip bir el tarafından çöpe attırıldı.

Çalışmanın hayata geçirilmesi beklenirken bir anda iptal edilmesi emrinin kimin verdiği bilinmiyor.  Ancak bu vergiye özellikle bazı milletvekillerinin ve bürokratların karşı çıktığı biliniyor.  Karşı çıkanlar arasında bazı belediyelerinde bulunduğu  iddialar arasında.

Bana göre, çöpe atılma nedeni Türkiye’de son 10 yılda yoktan var olan konut serveti.

Özellikle büyük projelerden 10-20 dairelik garip satın almalar.

Ünlü bir inşaat şirketinin İstanbul’da havalimanı yolunda yaptığı markalı konut inşaatının ilk müşterileri hep belirli kişiler. Daha lansmana bile girmeden projenin 100’e yakın dairesi blok olarak satın alınıyor.

Tabii ki bu kişiler kim bilemeyiz. Ancak bu kişilerin kimler olabileceği az çok tahmin ediliyor.

Bu nedenle Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu vergi çalışması çöpe attırılmış.

TOKİ NE YAPACAK?

Seçimlere aylar kala siyasi iktidar bir konut projesi hazırladı. 81 ilde dar gelirler için TOKİ evler yapacak.

2 hafta önce bu proje ile ilgili Cumhurbaşkanı’nın kabine toplantısı sonrası açıklama yapması bekleniyordu. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan bu açıklamayı yaptı ama hiçbir detay vermedi.

Büyük bir hayal kırıklığı oldu. Oysa Türkiye genelinde milyonlarca insan bu açıklamayı bekliyordu. Erdoğan bunun detayının ileriki bir tarihte verileceğini söyledi.

Olayın arkasında ise TOKİ’nin elinde böyle bir projenin olmaması gösteriliyor.

Bazı illerde bu konuda çalışma daha bir hafta önce başladı. En önemli sorun arsa. Çok ciddi bir sorun veya tarım arazileri bozulup proje yapılacak ya da şehrin çok dışında.

Yani daha hiçbir etüt yapılmadan yapılmış bir açıklama olduğu iddia ediliyor. Yine iddialara göre, bu projenin inşaat aşamasına gelmesi en az 1-2 yıl alabilecek.

Kısacası AKP kendi eliyle yarattığı konut canavarı artık hiçbir suretle kontrol edilemiyor.

Konut Türkiye’nin enflasyon kadar önemli bir sorunu olmaya devam edecek.

Para Medya

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler