Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

İhracat yapan Türk şirketler dikkat: ECB’den Euro Bölgesi ekonomisi hakkında önemli uyarılar var

Avrupa Merkez Bankası, ekonomik görünüm bozuldukça ve yetkililer rekor enflasyonla mücadele ederken, bankalardan hükümetlere ve hanehalklarına kadar herkes için artan…

İhracat yapan Türk şirketler dikkat: ECB’den Euro Bölgesi ekonomisi hakkında önemli uyarılar var

Avrupa Merkez Bankası, ekonomik görünüm bozuldukça ve yetkililer rekor enflasyonla mücadele ederken, bankalardan hükümetlere ve hanehalklarına kadar herkes için artan istikrar riskleri konusunda uyardı.

ECB Çarşamba günü Finansal İstikrar İncelemesi’nde yaptığı açıklamada, yaşam maliyeti sıkışıklığının insanların borçlarını karşılama kabiliyetine zarar verdiğini, Avrupa’nın kötüleşen büyüme beklentilerinin şirket karlarını tehdit ettiğini söyledi.

Ayrıca, hükümetlerin enerji krizinin etkisini hafifletmek için borç alması, hisse senetleri üzerindeki aşağı yönlü baskının artması ve konut fiyatlarının yıllar süren bir ilerlemeden sonra zirveye ulaşabileceği belirtilirken, kamu maliyesine yönelik potansiyel tehlikelere işaret etti.

ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos yaptığı açıklamada, “İnsanlar ve firmalar zaten yükselen enflasyonun ve ekonomik faaliyetteki yavaşlamanın etkisini hissediyorlar. Değerlendirmemiz, finansal istikrara yönelik risklerin arttığı, Euro Bölgesi’nde ise teknik bir durgunluğun daha olası hale geldiği yönünde” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının yarattığı yükselen fiyatlar ve daralan üretimin karışımı, yatırımcıların yanı sıra politika yapıcıları da zorluyor. ECB, enflasyonun yerleşik hale gelmesini önlemek için ekonomik daralma riskini göze alarak şimdiye kadarki en agresif faiz artışı döngüsüne başladı.  Artışlar, merkez bankasının 5 trilyon avroluk (5,2 trilyon dolar) tahvil portföyünü azaltmaya yönelik adımlarla devam edecek.

ECB, riskli varlıkların “enflasyonun belirsiz yoluna” para politikası ve ekonomik gelişmelere duyarlı olmaya devam ettiğini söyledi. Guindos, Frankfurt’ta gazetecilere verdiği demeçte, “Fiyat istikrarı olmadan finansal istikrara sahip olmak çok zor” dedi.

Yetkililer, daha fazla fiyat dalgalanmasının, enerji maliyetlerindeki artışla zaten çalkantılı olan türev piyasalarında daha fazla soruna neden olabileceğine dair endişelerini dile getirdiler. Marj çağrıları, hükümetin aniden kapsamlı vergi indirimlerini açıklamasının ardından İngiltere’nin son mali kargaşasında rol oynadı.

Bu arada, ECB’ye göre, bankalar gelecek yıl kötü krediler için daha fazla karşılık ayırmak zorunda kalabilirler. Raporda, “ekonomik görünümde daha keskin bir bozulma” beklerken az da olsa beklenen kısa vadeli faiz oranlarının daha yükselme olasılığı olduğu belirtildi.

ECB, projeksiyonlarının sektörü izleyen analistlerinkinden daha muhafazakar göründüğünü söyledi.

ECB, Covid-19 salgını sırasında yapılan büyük harcamaların ardından, Euro bölgesi hükümetlerinin enerji şokunun etkisini yumuşatmak için üretimin yaklaşık %1,4’üne eşdeğer bir harcama yaptığını tahmin ediyor. “Bu önlemlerin çoğunun hedefsiz olduğu” uyarısında bulunan rapor, yardımın geçici olması ve en çok ihtiyacı olanlara yönelik olması gerektiği yönündeki tavsiyeleri tekrarladı.

Raporda, “Faiz oranlarındaki artış, mali pozisyonlar üzerinde daha önce beklenenden daha ağır etki yaratıyor. Bu nedenle, finansal koşullardaki daha fazla bozulma, daha savunmasız Euro bölgesi ülke ihraççılarından bazılarına yönelik piyasa duyarlılığını değiştirebilir” denildi.

Ayrı olarak konut sektörüne değinen Rapor, emlak piyasaları “bir dönüm noktasında” olabilir, çünkü borçlanma maliyetlerindeki artış yeni kredilere olan talebi azaltmakta dendi.

ECB, “Son yıllardaki gayrimenkul genişlemesinin sona erebileceğine dair işaretler var, aşırı değerleme tahminleri ve ipotek oranları şu anda beş yıldan fazla bir süredir en yüksek seviyelerinde duruyor” dedi.

“Benzer şekilde, ticari gayrimenkul piyasalarındaki finansman koşulları sıkılaştı ve potansiyel olarak pandemi sonrası toparlanmayı tersine çevirdi” dedi.

ECB’den Muller, aralıkta önemli bir faiz artışı daha sinyali verdi

Yönetim Konseyi üyesi Madis Muller’e göre, Avrupa Merkez Bankası’nın önümüzdeki ay faiz oranlarında bir başka “önemli” artış yapması gerekiyor.

Ekim ayındaki rekor enflasyon okuması, Estonya merkez bankasının da başında bulunan şahin kanattan Muller’a göre, fiyat baskılarının devam ettiğini gösterdi. Çarşamba günü Tallinn’de Bloomberg’e verdiği demeçte, “Faiz oranlarını yükseltmeye devam etmek açıkça gerekli” dedi. “Aralık kararının hala faiz oranlarında önemli bir ek artış anlamına gelmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Muller, 50 veya 75 baz puanlık faiz artışlarından bahsetmekte.

ECB’nin ticari bankalara ucuz uzun vadeli kredileri hakkında konuşurken, bazılarının faiz maliyetleri yükseltildikten sonra bunları erken geri ödemesinin “mantıklı” olacağını da söyledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler