Sosyal Medya

Ekonomi

İbrahim Turhan: “İktidar faiz lobisine göz kırptı”

Gelecek Partisi kurucusu ve eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Turhan, hükümetin dolardaki yükselişi engellemek için gece açıkladığı yedi tedbirin 20 Aralık'taki gibi işe yaramadığını söyledi...

İbrahim Turhan: “İktidar faiz lobisine göz kırptı”

Gelecek Partisi kurucusu ve eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Turhan, hükümetin dolardaki yükselişi engellemek için gece açıkladığı yedi tedbirin 20 Aralık’taki gibi işe yaramadığını söyledi. Atılan adımların fiilen faiz artırma anlamına geldiğini söyleyen Turhan “ Yapılan; faiz lobisine göz kırptılar. Piyasa; enflasyona endeksli ‘süper bono’ bekliyordu. Yerine 1984 model GOS’un güncellenmiş versiyonu GES geldi” dedi.

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve Gelecek Partisi kurucularından biri olan İbrahim Mustafa Turhan sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı paylaşımda hükümetin gece açıkladığı yedi tedbiri ve ekonomi politikalarını eleştirdi.

BAKANLIK “SİZİ TERS KÖŞEYE YATIRIVERİRİM” DEMİŞTİ

Tweet dizinde “Ekonomi yönetiminin panik havasında açıkladığı ‘hızlı ve çözüm odaklı yeni adımlar silsilesi’ni gördük. Bakanlık açıklamasında: “20 Aralık’ta ne olduğunu gördünüz; yine aynısını yapar, sizi ters köşeye yatırıveririm” denmişti. Ama bu defa öyle olmadı. Peki, kararların özü neydi?” Açıklanan kararların altında yatan düşünce şu: “Makro dengeler bozuldu, ekonomide kontrolü kaybediyoruz. Bunun temelinde faiz artırmama takıntısı yatıyor. Faizi artırmadan parasal genişlemeyi nasıl frenleyebiliriz, aşırı ısınmış ekonomiyi nasıl soğutabiliriz” diyen Turhan hükümetin gece açıkladığı adımlarla ne yaptığını ve yaptıklarının ne anlama geldiğini şöyle anlattı:

VERİLEN MESAJ ÇELİŞKİLİ VE TUTARSIZ

Tüketici kredilerinde vadeyi uzattılar. Kredi kartı asgari ödeme tutarını artırdılar. Tüketici kredilerinde alınan işlem vergisini artırdılar. Kısacası; tüketici kredilerine ilişkin aracılık maliyetlerini artırarak, fiilen faizi artırdılar.

Ticari kredilerde zorunlu karşılık oranını artırdılar. Bankalardaki döviz mevduat için TL cinsinden devlet tahvili tutma zorunluluğu (eski adıyla disponibilite) getirdiler. Böylelikle yine finansal aracılık maliyetlerini artırarak fiilen faizi artırdılar.

2019’dan beri oyun devam ederken kuralları değiştirerek zarara uğrattıkları, korkutup kaçırdıkları, kaçmayanı zorla dışarı attıkları portföy yatırımcısına swap kapısını aralıyorlar. İşe yarar mı? Zor. Verilen mesaj çelişki ve tutarsızlık. Yapılan; faiz lobisine göz kırptılar.

PİYASA SÜPER BONO BEKLERKEN YERİNE 1984 MODEL GES GELDİ

Piyasa; dolaylı faiz artırımı anlamına gelecek ve uzun vadede maliyeti çok yüksek olsa da kısa vadede kısmen etkili olabilecek enflasyona endeksli ‘süper bono’ bekliyordu. Yerine 1984 model GOS’un güncellenmiş versiyonu GES geldi. Yeni bir faizli borçlanma aracı çıkardılar.”

ŞAHSIN GÖRÜNÜR RÜTBE-İ AKLI ESERİNDE

Turhan başka paylaşımlarında ise şu ifadeleri kullandı: “İyi ama bir taraftan da bankalara hâlâ yüzde 14 faizle 600 milyar TL fonlama yapılıyor. Merkez Bankası’nın DİBS portföyü Ocak’ta 70 milyar TL iken şimdi 100 miyara yaklaştı. Merkez tahvil satın alıp piyasaya para veriyor. Bu politikaya “Nasrettin Hoca’nın türbesi” dense yeridir.

Bu arada yılın başından itibaren (Nisan sonu verisiyle) bütçeden her gün 870 milyon TL faiz ödediler. KKM yüzünden ödenecek 180 milyar TL bunun dışında. Her vesileyle faize karşı olduklarını söyleyip böyle yapıyorlar. Ne demiş Ziya Paşa; ‘Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.’”

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler