Sosyal Medya

Döviz

FOMC tutanaklarına göre 50 baz puan faiz artışı cepte, aylık 95 milyar dolarlık bilanço küçültme adımı eşliğinde

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 15-16 Mart 2022 tarihlerinde düzenlenen son toplantısına ilişkin toplantı tutanaklarını yayımladı. Federal Rezerv, merkez bankasının…

FOMC tutanaklarına göre 50 baz puan faiz artışı cepte, aylık 95 milyar dolarlık bilanço küçültme adımı eşliğinde

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 15-16 Mart 2022 tarihlerinde düzenlenen son toplantısına ilişkin toplantı tutanaklarını yayımladı.

Federal Rezerv, merkez bankasının son 40 yılın en yüksek enflasyonunu soğutmak için faiz oranlarını yükseltmesiyle ekonomi genelinde krediyi daha da sıkılaştırarak, devasa tahvil varlıklarını ayda maksimum 95 milyar dolar hızında azaltacağının sinyalini verdi.

Yayınlanan mart ayı toplantı tutanakları, “pek çok” yetkilinin fiyat baskılarının ılımlı seyretmemesi halinde bir veya daha fazla yarım puanlık artışların uygun olabileceğini de gösterdi.

Fed’in bilançosunu en fazla aylık 60 milyar dolarlık Hazine ve 35 milyar dolarlık ipotek destekli menkul kıymet hızında küçültmeyi önerdiler. Banka en son bilanço daraltma dönemi olan 2017’den 2019’a kadar ayda 50 milyar dolarlık tahvil satışı yapmıştı.

Fed, 15-16 Mart’taki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının tutanakları arasında yaptığı açıklamada, “Katılımcılar genellikle Hazine menkul kıymetleri için yaklaşık 60 milyar dolar ve MBS için yaklaşık 35 milyar dolarlık aylık limitlerin uygun olacağı konusunda anlaştılar.” dedi. “Katılımcılar ayrıca, piyasa koşullarının uygun olması halinde sınırların üç aydan uzun veya mütevazı bir şekilde daha uzun bir süre içinde aşamalı olarak devre dışı kalabileceği konusunda da genel olarak anlaştılar.”

Mayıs Toplantısı

FOMC’nin bilanço küçültmesini 3-4 Mayıs’taki bir sonraki toplantısında onaylaması bekleniyor.

Tutanaklarda, “Katılımcılar plan üzerinde önemli ilerleme kaydettiler ve Komite’nin bilançonun boyutunu azaltma sürecini mayıs ayında yapılacak toplantının sona ermesinden sonraki en erken zamanda başlatması konusunda anlaştılar.” ifadesi yer aldı.

Bilançoyu küçültme hamlesi, Fed daha geçen ay tahvil alımı yaparak genişlemeci politikasından sıkılaştırma politikasına dönüşü güçlendirecek.

Fed Mart toplantısında faiz oranlarını çeyrek puan yükselterek, salgının yayılmasıyla Mart 2020’den bu yana sıfır faiz politikasından geri dönüşü başlatmıştı.  Ekonomiyi Covid-19’dan korumak için agresif bir şekilde tahvil satın aldıklarında yaratılan parayla 8,9 trilyon dolara çıkan bilançolarının boyutunu küçültmek de finansal koşulların sıkılaştırılmasına yardımcı olacak.

Yatırımcılar, enflasyon baskılarının yayılmasıyla 2022’de yediden fazla faiz artışı olasılığını fiyatladılar ve Fed’in gelecek ay faizleri yarım puan yükseltme ihtimalinin yüksek olduğunu görüyorlar. 2022’nin tamamı için toplam artışlar daha düşük bir seviyeye geriledi, ancak yine de sekiz çeyrek puanlık artışlar fiyatlanmış durumda.

Tüketici fiyat endeksi şubat ayında %7,9 artarak 1982’den bu yana yüksek seviyede. Fed’in %2’lik enflasyon hedefi, şubat ayına kadar geçen 12 ayda %6,4 yükselen kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksine dayalı. Bu arada, ABD işgücü piyasaları, 431.000 yeni istihdam ile işsizlik oranının geçen ay %3,6’ya düşmesiyle güçlü olmaya devam ediyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler