Sosyal Medya

Ekonomi

Fitch’ten gece yarısı darbesi:  Not bir basamak düştü, görünüm negatif

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notu görünümünü ‘negatif’ olarak belirledi. Kuruluş, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-‘den ‘B+’ya indirdi.…

Fitch’ten gece yarısı darbesi:  Not bir basamak düştü, görünüm negatif

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notu görünümünü ‘negatif’ olarak belirledi. Kuruluş, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-‘den ‘B+’ya indirdi.

 

Öte yandan Fitch, kur korumalı mevduat, hedeflenen kredi ve sermaye akışı önlemleri de dahil olmak üzere enflasyonu düşürmeye yönelik politika tepkisinin makroekonomik ve finansal istikrar risklerini ‘sürdürülebilir bir şekilde hafifletmesini beklemediğini’ açıkladı.

 

Açıklamada, “Türkiye’nin notları, zayıf politika güvenilirliğini ve öngörülebilirliğini, yüksek enflasyonu, yüksek dış finansman gereksinimlerine ve dolarizasyona göre düşük dış likiditeyi ve jeopolitik riskleri yansıtıyor” ifadelerine yer verildi.

 

Fitch Ratings, 2 Aralık 2021’deki değerlendirmesinde, Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit etmiş, kredi not görünümünü ise “erken” olarak nitelendirdiği parasal gevşemenin yurtiçi güvende bozulmaya neden olduğunu belirterek “durağan”dan “negatif”e çevirmişti.

 

ANALİZ:  Etkisi aylar içinde görülür

 

Kur korumalı  TL mevduat (KKM), döviz kurunu yaz aylarına kadar çıpalamak için kurnazca bir yöntem, fakat kredi derecelendirme kuruluşları açısından sistemin Hazine açısından oluşturduğu potansiyel riskler daha önemli. Yüksek miktarda dövizin bozdurulup KKM’a çevrilmesi, akabinde de döviz kurunun yükselmesi; TL’deki değer kaybı ile mevduat faizi arasındaki farkın Hazine tarafından karşılanacağı anlamına gelir.

Bu sene GSYH’ya oranla %4 olarak gerçekleşmesi beklenen bütçe  açığı bu kötümser senaryoda bir kaç puan yükselebilir.

Türkiye’de çok az sıcak para kaldığı için Fitch kararının spot piyasaları etkilemesi beklenemez. Fakat, Hazine’nin ihraç etmeyi planladığı sukuk talep eksikliğinden dolayı ertelenebilir, veya faiz maliyeti yükselir.

İş Yatırım analizine göre, Cuma akşamı itibarıyla Eurobond’lar küresel strese güçlü direnç gösterdi.

“Türk hazine eurotahvilleri, ABD tahvil getirilerinde yükselişe rağmen, hafta genelinde alıcılı işlem gördü. Lokallerin kısa taraf ilgisi devam ederken, yabancılar da getiri eğrisi genelinde alım tarafında oldu. Getirilerde 17-25 bps aralığında daralma olurken, yakın vade performansı daha kuvvetli olarak getiri eğrisinde dikleşmenin devamını sağladı.

Geçtiğimiz hafta 8% bölgesinin üzerinde işlem gören uzun vade kıymetler 7,85% bölgesine daralırken, beş yıl vadeli kıymet 7% seviyesine çekildi. Ekonomi heyetinin Londra ziyaretinde, yeni bir Sukuk ihracı için yabancı bankalara yetki verilmesi, piyasanın beklediği ihraç haberi olarak öne çıktı. Şirket tarafında lokal ilgisi, daha çok kısa tarafta kalmayı sürdürdü. 2022 vadeli sermaye benzeri kıymetlere ilgi, birkaç hafta öncesine göre zayıf kalsa da, devam etti. Daha uzun senior kıymetlerde 2024-25 bölgesinde oldukça zayıf likidite koşulları sonucu, kağıda erişim oldukça sınırlı oldu”.

 

Fitch kararı ardından, Eurobond’lara ilgi azalırken, hafta boyunca gerileyip 512 puana inen 5 yıl vadeli CDS risk primi yeniden yükselişe geçebilir.

Eğer ekonomi politika seti revize edilmez, Fed faiz artırımı dahil global riskler yükselirse, Moody’s ve S&P’nin de kredi notlarımızı indirmesi yüksek olasılık taşıyor. Bu koşullarda banka ve şirketlerin kısa vade FX borçlanma maliyetleri yükselecek.

 

FÖŞ: Türkiye Niye Döviz Fazlası Sağlayamaz? | Döviz Açığının Enflasyon, Büyüme ve Kura Etkisi

 

 

TL Mevduat Faizleri Azaldı, TL Kredi Faizleri arttı…

 

Yalçın Karatepe:  Ne olacak doların hali?

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler