Sosyal Medya

Döviz

Fed’in 2023’te faiz artışlarını durduracağı biliniyor da: Nerede, ne kadar süre-Wall Street ekonomistleri anlatıyor…

Wall Street’in en büyük bankaları, Federal Rezerv’in ABD faiz oranlarını gelecek yıla kadar daha da artıracağı konusunda hemfikir. Ancak daha…

Fed’in 2023’te faiz artışlarını durduracağı biliniyor da: Nerede, ne kadar süre-Wall Street ekonomistleri anlatıyor…

Wall Street’in en büyük bankaları, Federal Rezerv’in ABD faiz oranlarını gelecek yıla kadar daha da artıracağı konusunda hemfikir. Ancak daha ne kadar yüksek olacağı ve 2023’ün sonuna kadar indirim yapıp yapmayacağı konusunda fikir birliği henüz yok.

Başkan Jerome Powell’ın işinin ne kadar zorlaştığının bir yansıması olarak, önde gelen ekonomistler, merkez bankasının inatla yüksek enflasyona saldırmaya devam etmesi gerekip gerekmediği veya durgunluk ve artan işsizlik risklerinin daha büyük endişeler haline gelip gelmeyeceği konusunda bölünmüş durumdalar.

Fed’in gösterge faiz oranını 50 baz puan artırarak aralık ayında %4,25 ila %4,5 aralığına ve ardından Mart ayına kadar %5 civarına çıkaracağı öngörüsünde geniş bir fikir birliği olsa da, görünüm üzerindeki anlaşma burada sona eriyor:

UBS Group AG’deki ekonomistler gelecek yıl 175 baz puan indirim görüyor ve Deutsche Bank AG 2023’ün sonlarında yüzde bir azalma öngörüyor.

Nomura Holdings Inc., %5’e çekilmeden önce %5,75’e yükselmeyi öngörürken, Barclays Plc yılın son dört ayında 75 baz puanlık kesinti öngörüyor.

Zirveyi %4,75’te gören Morgan Stanley ve Bank of America, Aralık ayında çeyrek puanlık bir indirim bekliyor.

Goldman Sachs Group Inc. ve Wells Fargo & Co., oranların %5,25’te zirveye ulaşmasını ve yılın geri kalanında orada kalmasını beklerken, JPMorgan Chase & Co. oranların %5’e ulaşacağını ve 2024 yılına kadar orada kalacağını tahmin ediyor.

Citigroup Inc., 2023 ortasına kadar% 5,25 ila% 5,5’lik bir zirve aralığı görüyor ve yılın geri kalanında orada kalıyor.

Bloomberg Economics’e göre, Başkan Powell, iletişiminde, komitenin 70’lerin önemli bir dersini öğrendiğini, bunun da bir durgunluğun ortasında bile oranları erken gevşetmemek olduğunu açıkça belirtti. Fed’in 2023’te faiz indirimi yapmasının en zorlayıcı nedeni, enflasyonun %3’ün altına düşmesi olur ki bu da mümkün görünmüyor. Bloomberg Economics 2023 enflasyon tahminini olarak %68 olasılıkla %3-5 arasında belirtiyor.

New York’taki Barclays’te kıdemli bir ekonomist olan Jonathan Millar’a göreyse belirsizlikler göz önüne alındığında, tahmin aralığının bu kadar geniş olması anlaşılabilir bir durum.

Powell ve meslektaşları, enflasyonu hazirandaki %7’den eylül ayındaki %6,2’ye ve %2 hedefine döndürmek için sıkı para politikasını sürdüreceklerinin sinyalini vermekte kararlı olsalar da, Millar, “enflasyonun hızla düştüğü ve ekonominin resesyona girdiği temel senaryomuzda bu niyeti güvenilir olarak görmediğini” söyledi.

Piyasalarda, Fed’in ekonomistlerin görüşüne uygun olarak aralık ayında faiz oranlarını yarım puan artırması, Mart 2023’e kadar faiz oranlarının %5’e yakın zirveye taşıması ve Aralık 2023’e kadar yarım puan indirim beklentisi görülüyor.

Nomura, enflasyonla mücadele ihtiyacının mayıs ayında politika faizini 2001’den bu yana en yüksek seviye olacak şekilde %5,75’e zorlayacağını öngörerek en yüksek zirveyi görüyor.

UBS, 2024’te işsizliğin %5’in üzerine çıkmasıyla “sert bir iniş” yaşayan ekonomi beklediğinden 2023 sonu faiz beklentisi daha yumuşak. Ekonomistleri, tarihsel olarak Fed’in doğrudan iş kayıpları kaydedildikten sonra oldukça hızlı bir şekilde taktik değiştirdiğini, faiz oranlarının zirveyi izleyen 4,5 ayda indirilmeye başladığını not ediyor.

Örneğin, 1984’te, Başkan Paul Volcker’ın Fed’i altı hafta içinde U dönüşü yaptı ve hızlı sıkılaştırmadan 500 baz puanın üzerinde faiz indirimine geçti. 1989’da Başkan Alan Greenspan, yaklaşık 700 baz puanlık bir azaltma döngüsüne başlamadan önce federal fon oranını sadece üç hafta boyunca yüksek tuttu. 1995’te parasal gevşemeye başlamak için 23 hafta bekledi.

Her şey aslında işgücü piyasasına bağlı. Bank of America Corp. analistleri, 1954’ten bu yana son 16 faiz artırımı döngüsünde, Fed’in son faiz artışı adımın aşamasında ortalama işsizliğin %5,7 olduğunu söylüyor. Ekim ayında %3,7 idi.

Durgunluğu ilk öngörenlerden biri olan Deutsche Bank da işsizliğin %5,5’e ulaştığı ve enflasyonun %3’ün biraz üzerine düştüğü yerde para politikasında bir değişim beklentisinde.

Bazı Fed gözlemcileri şimdi Fed’in şahinliğinin enflasyonla birlikte devam edeceğine ikna olmuş durumdalar çünkü onlara göre merkez bankasının kısıtlamasına rağmen ekonomi şaşırtıcı derecede güçlü devam etmekte.

Jan Hatzius liderliğindeki Goldman Sachs ekonomistleri bu hafta yaptıkları açıklamada, Fed’in gösterge endeksini %5,25’e çıkaracağını ve gelecek yılın sonuna kadar orada kalacağını tahmin ettiklerini söyledi. Wells Fargo da aynı bakış açısına sahip.

Goldman Sachs ekonomistleri, “Çok erken çok fazla gevşeme, enflasyon açıkça hedefe geri dönene kadar Fed’in büyümeyi potansiyelin altında tutma çabalarını engelleyebilir” dedi. Bloomberg tarafından ankete katılan ekonomistlerin fikir birliği olan %65’lik olasılığa kıyasla 2023’te %35’lik bir resesyon olasılığı görüyorlar.

Morgan Stanley, Fed’in ekonominin resesyonu kıl payı ıskalayacağı 2023’ün ancak aralık ayında çeyrek puan gevşemeye başlamasını bekliyor.

Enflasyon artışından rahatsız olan Fed, mart ayında sıfıra yakın faiz oranlarını yükseltmeye başladı ve son dört toplantılarında 75 baz puan hareket ederek 1980’lerden bu yana en agresif politika kısıtlamasını getirdi.

Şimdi sürekli olarak istikrarlı fiyatları, kısa vadede iş kayıpları ve daha zayıf büyüme anlamına gelse bile, gelecekte işgücü piyasasını korumanın bir ön koşulu olarak gördüklerini söylüyorlar.

Powell, 21 Eylül’de yaptığı açıklamada, “Kayıtlar, bunu ertelerseniz, gecikmenin yalnızca daha fazla ekonomik zorluğa yol açacağını gösteriyor” dedi.

Piper Sandler & Co.’daki analistler bu hafta müşterilere Fed’in para politikasında gevşemeye geçmeden önce beş gelişmenin çoğunluğunu görmesi gerektiğini söyledi:

Gıda ve enerji hariç enflasyon inandırıcı bir şekilde %2’ye doğru ilerliyor

Azalan fiyat beklentileri

Daha sıkı finansal koşullar

İşgücü piyasasında önemli bir zayıflama

Politikanın etkili olması için daha fazla zaman

Piper Sandler’dan Roberto Perli ve Benson Durham bir raporda, “Bu döngü bu yılın Mart ayında başladı – sadece sekiz ay önce. Büyük olasılıkla, Fed’in son sıkılaştırmanın enflasyonu frenlemek için yeterli olup olmadığı konusunda iyi bir fikre sahip olabilmesi de Mart 2023’te mümkün olacak” dedi.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler