Sosyal Medya

Borsa

Fed’den sonra ABD piyasalarda ne yaşandı bugün?

Hisse senetleri, Fed’in yüklü faiz artırımı ardından durgunluk korkularının yeniden ortaya çıkmasıyla dünya çapında düştü. Fed’in kararını takip eden ralli,…

Fed’den sonra ABD piyasalarda ne yaşandı bugün?

Hisse senetleri, Fed’in yüklü faiz artırımı ardından durgunluk korkularının yeniden ortaya çıkmasıyla dünya çapında düştü.

Fed’in kararını takip eden ralli, S&P 500’ün Aralık 2020’den bu yana en düşük seviyesine ulaşmasıyla birlikte düşüşe döndü. Mega şirketler Apple Inc. ve Tesla Inc. yaklaşık %3,5 oranında geriledi. İnşaat şirketleri ipotek oranlarının 1987’den bu yana en fazla sıçradığı için düştü.

Hazine’nin iki yıllık getirileri önceki ralliyi terse çevirirken, 10 yıllık faizler 21 baz puana kadar yükselerek %3,49’a yükseldikten sonra artışlarını telafi etti. Dolar düştü.

Enflasyonu evcilleştirmenin şart olduğunu ilan eden Jerome Powell, Çarşamba günü 1994’ten bu yana en büyük faiz artışını gerçekleştirdi. Temmuz ayında başka bir jumbo faiz artışının belirgin olasılığını ortaya koydu. Fed başkanı, bu tür hareketlerin norm olmasını beklemediğini söyleyerek 75 baz puanlık artışın darbesini yumuşatmaya çalışırken, ekonomik bir yavaşlama olasılığını zımnen kabul etti.

JPMorgan Chase & Co’ya göre, S&P 500 şimdi Fed’in politika hatası korkusuyla ABD’de resesyon olasılığının %85 olduğunu gösteriyor. Miktar ve türev stratejistlerinin uyarısı, son 11 durgunluk sırasında gösterge için ortalama %26’lık düşüşe dayanıyor ve bunun ardından ayı piyasasında çöküşü takip ediyor.

ABD hisse senetlerinin teknik göstergelerinden biri, son düşüşün boyutunu gösterirken, yakında sona ereceğine dair bir iyimserlik beklentisi sunuyor.

50 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde işlem gören S&P 500 şirketlerinin yüzdesi bu hafta %5’in altına düştü ve Covid-19’un iki yıldan uzun bir süre önce hisseleri hırpalamasından bu yana en düşük seviyeyi yakaladı. Hem bu satış hem de 2018’in sonlarında piyasaları vuran satış, benzer bir hisse senedi payının yakından izlenen teknik ortalamanın altına düştüğünü gördükten kısa bir süre sonra rotayı tersine çevirdi.

Hisse

S&P 500 endeksi saat 12:45 itibariyle %3,1 düştü.

Nasdaq 100 endeksi %3,8 düştü

Dow Jones Endüstriyel Ortalama endeksi %2,3 düştü

MSCI Dünya endeksi %2,1 düştü

Kur

Bloomberg Dolar Spot Endeksi %0,8 düştü

Euro %1,2 artışla 1.0565 dolara yükseldi

İngiliz sterlini %1,7 artışla 1.2392 dolara yükseldi.

Japon yeni %1,5 yükselerek dolar başına 131.80 seviyesine yükseldi.

Tahvil

10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi üç baz puan artarak %3,31’e yükseldi.

Almanya’nın 10 yıllık getirisi yedi baz puan artarak %1,71’e yükseldi.

İngiltere’nin 10 yıllık getirisi beş baz puan artarak %2,52’ye yükseldi.

Emtia

West Texas Intermediate ham petrolü %0,9 artışla varil başına 116,34 dolara yükseldi.

Altın vadeli işlemleri %1,8 yükselerek ons başına 1,852.60 dolara yükseldi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler