Sosyal Medya

Döviz

Fed’den martta yarım puan faiz artışı beklentisi kalmadı- Piyasalar Ukrayna’yı nasıl fiyatlıyor?

Faiz piyasaları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sıkılaşma görünümü konusunda şüphelere yol açması nedeniyle, Fed’in mart ayında politika faizini çeyrek puandan fazla…

Fed’den martta yarım puan faiz artışı beklentisi kalmadı- Piyasalar Ukrayna’yı nasıl fiyatlıyor?

Faiz piyasaları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sıkılaşma görünümü konusunda şüphelere yol açması nedeniyle, Fed’in mart ayında politika faizini çeyrek puandan fazla artırma ihtimalini artık fiyatlamıyor.

Fed’in 16 Mart’taki toplantısına bağlı swaplar salı günü sadece 24.5 baz puanlık sıkılaştırma puanıyla fiyatlandı; bu da yatırımcıların sadece çeyrek puanlık bir artış beklediklerini gösteriyor. Piyasa şubat ayında bir noktada bu toplantı için yaklaşık 48 baz puanlık sıkılaştırmaya işaret ederek, artan enflasyon baskıları arasında daha büyük bir faiz artışı beklentisi yaratmıştı.

Fed görünümünün yeniden fiyatlanması, güvenli yatırım aracıyı talebinin ABD tahvillerinde alım etkisi ve açık pozisyonların kapanması tahvil getiri eğrisi boyunca faizlerin düşmesine neden oluyor.

Petrol ne tarafa?

Ham petrol fiyatları yükselmeye devam ediyor. Belarus’tan ateşkese dair somut bir haber gelmemesi, Batılı şirketlerin Rusya’dan çıkışı hızlandırması ve Rusya’ya yönelik yaptırımların petrol arzında büyük aksamalara yol açacağı endişeleri üzerine varil petrol fiyatı 100 doları aştı.

BP ve Shell gibi iki büyük petrol ve gaz şirketi, Rusya’daki faaliyetlerinden ve ortak girişimlerinden çekileceğini duyurdu bile ve diğer Batılı diğer şirketlerin de onlara katılması bekleniyor.

Bu endişeler, ABD ve müttefiklerinin, arzdaki aksamaları azaltmak adına stratejik rezervlerden koordineli bir şekilde petrol kullanımına başlamayı tartıştığı yönündeki söylemlere ağır bastı.

Amerikan Petrol Enstitüsü haftalık ham petrol stok tahmini raporunu paylaşacak.

İlgi ayrıca bugün Uluslararası Enerji Ajansının olağanüstü bakanlar toplantısında ve çarşamba günü OPEC+’nın toplantısında olacak.

Pazartesi günü %4 üzerinde artış yaşamış olan WTI %3 artışla 98,60 dolar olurken Brent %3,6 yükselerek 101,41 dolara ulaştı. Geçen hafta Ukrayna Savaşının başlamasıyla Brent petrol 105,79 doları görmüştü.

Altın karışıklıktan destek buluyor

Ukrayna savaşı ve enflasyon altın fiyatlarını yeniden ons başına 1900 dolar sınırı üzerine taşıdı. Rusya ve Ukrayna arasında ateşkes görüşmelerinin başlaması, Rusya yaptırımları altına olan talebi zaman zaman zayıflatsa da ana eğilim yukarı yönde görünüyor.

Altın vadeli işlemleri %1 artışla 1.919,95 dolar oldu. Bir önceki seansta %1 üzerinde artış yaşamıştı.

Rus ve Ukraynalı yetkililer, ikinci tur ateşkes görüşmelerine yarın devam edecek ancak Rusya’nın işgali durdurmaya niyetli olduğuna dair bir işaret yok.

Bloomberg, Investing,

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler