Sosyal Medya

Borsa

Fed şahinleşiyor: Faiz artırımı beklentisi 4’ü aştı, bilanço küçültme bu sene

ABD Merkez Bankası (Fed), yeni yılın ilk FOMC toplantısında, faizi beklendiği gibi yüzde 0-0,25 bandında bıraktı.  Zaten dikkatler Powell’ın konuşmasında…

Fed şahinleşiyor: Faiz artırımı beklentisi 4’ü aştı, bilanço küçültme bu sene

ABD Merkez Bankası (Fed), yeni yılın ilk FOMC toplantısında, faizi beklendiği gibi yüzde 0-0,25 bandında bıraktı.  Zaten dikkatler Powell’ın konuşmasında ve Fed’in faiz artışı zamanlaması ile bilanço küçültme başlama planlarındaydı.

Mart başı itibariyle varlık alım programının tamamlanacağını hatırlatan Fed, ‘yakın zamanda’ faiz artışının uygun olacağını bildirdi. Piyasalar faiz artırımın artık 16 Mart’taki toplantıda olacağını düşünüyor. 50 baz puan artışı olacağına dair bir işaret ise verilmedi.  Hatta Powell’ın açıklamalarında “her toplantıda gerekirse faiz artışı düşünebiliriz” sözünden 25’er dilimlerle ilerlemeye planladıklarını anlamak mümkün.

FOMC toplantısında sonra yapılan açıklamada, Fed bilançosunun küçültülmeyi faiz artırımından sonra başlanacağı da vurguladı. Bunu da faiz artış sürecinin tamamlanması değil, faiz artışları devam ederken, arka planda bilanço küçültme adımlarının atılmaya başlaması olarak okumak gerekli.

Şimdi beklenti Mart’ta bilanço daraltma takviminin açıklanması; haziranda vadesi dolan tahvillerin yenilenmemesi adımlarıyla ilk senede 1,2 trilyon dolar kadar daraltılması ve toplam küçültme operasyonunun 4-4,5 trilyon dolara vararak böylece Fed bilançosunun pandemi öncesi seviyeye yaklaşması. Bu rakamı pandemi dönemindeki artış hızında çekme planları olacaksa, tahvil satışlarının da eklenmesi gerek ki o piyasalar açısından çok daha büyük deprem yaratma etkisi anlamına gelir.

Fed toplantısı sonrasında 2022’de beklenen 4 faiz artışının artmaya başladığı izleniyor.

Powell nelere vurgu yaptı?

Toplantı sonrası Fed Başkanı Powell açıklamalarından ana hatlar şu şekilde: 

Ekonominin beklentilere paralel şekilde gelişip gelişmediğini dikkatle izliyoruz.

Enflasyonun yıl içinde düşmesini bekliyoruz.

İşgücü piyasasında iyileşme genele yaygın.

FOMC faizleri yakın zamanda artırmanın uygun olacağına karar verdi.

Ekonomi artık güçlü, parasal desteğe ihtiyaç yok.

“Önden yüklemeli faiz artışı olur mu?” sorusuna Powell para politikasının verilere göre şekilleneceği yanıtını verdi.

Powell politika için uygun patikayı şimdiden tahmin etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Bilanço küçültme sürecine faiz artışları başladıktan sonra başlanacak. Bilanço küçültülmesi için zaman ve hız konusunda bir karar almadık.

Bilanço küçültmenin nasıl olacağına ilişkin sorulara Komite daha yeni geçiyor. Bazı prensipler belirledik. Bu süreç önümüzdeki toplantılarda üzerine düşeceğimiz bir enstrüman. Gelecek toplantıda bu soruların daha detaylı yanıtlarına yönelmiş olacağız. Sadece son kriz sonrası bilanço küçültme sürecinden daha erken ve daha hızlı olmasını bekliyoruz ancak şu aşamada detay vermek mümkün değil.

Bilanço küçültmeyi daha arka planda yürüyen bir enstrüman olarak görüyor ve ana enstrümanımızın federal fon faizlerini artırmak olacağını öngörüyoruz.

FOMC üyeleri Fed bilançosunun “ciddi şekilde azaltılması” için prensipler üzerinde anlaştı. Bilançonun daraltılması vadesi gelen tahvillerden ana para ödemelerinin ne kadarlık kısmının yeniden yatırıma yönlendirileceğine sınırlama getirilerek yapılacak. Bilanço azaltımı faiz oranları artırıldıktan sonra başlayacak.

Bilanço küçültme bu yılın ilerleyen dönemlerinde uygun bir zamanda başlayacak. Henüz zamanlamasına ilişkin bir karar almadık.

Son dönemdeki istihdam artışları, Omicron varyantının rekor vaka sayılarına yol açmasına rağmen “güçlü”. Küresel tedarik zincirlerinde beklenen iyileşmenin enflasyonu iyileştirmesi beklentisi devam ediyor.

FOMC mart toplantısında faizleri artırmak konusunda hemfikir.

Fed-Powell

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler