Sosyal Medya

Döviz

Euro Bölgesi enflasyonunda rekor AMB faiz artışı beklentilerini erkene çekti

Euro Bölgesi’nde enflasyon ocakta beklenmedik şekilde rekor seviyeye yükseldi. Aralıktaki %5,0 seviyesinden enerji fiyatlarındaki artışın da etkisi ile %5,1’e çıktı. Ekonomistlerin…

Euro Bölgesi enflasyonunda rekor AMB faiz artışı beklentilerini erkene çekti

Euro Bölgesi’nde enflasyon ocakta beklenmedik şekilde rekor seviyeye yükseldi. Aralıktaki %5,0 seviyesinden enerji fiyatlarındaki artışın da etkisi ile %5,1’e çıktı. Ekonomistlerin ocak beklentisi yıllık enflasyonun %4,4’e gerilemesiydi.

Olumlu haber düşüş gösteren çekirdek enflasyon oldu. Eurostat verilerine göre ocakta gıda ve enerji hariç olarak hesaplanan çekirdek enflasyon aralık %2,7 seviyesinden %2,5’e indi. Alkol ve tütün ürünleri de dışarıda bırakıldığında yıllık enflasyon ocakta %2,6’dan %2,3’e geriledi.

Enerji fiyatlarının ocaktaki yıllık artışı %28,6.

Açıklanan rakam sonrası manşet enflasyonda ağırlıklı kısmı enerjiye bağlı olan artışın genele yayılmasını engellemek için Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) 2023’ü beklemeden bu sene ortasında faiz artışı yapacağı beklentileri oluştu.

Para piyasalarında işlem yapanlar AMB’den daha önce Eylül olarak öngördükleri ilk faiz artış beklentisini Temmuz’a çekti.

AMB’nin Temmuz’da mevduat faizini 10 baz puan artırması arkasından 2022 sonuna kadar faiz artışını çeyrek puana tamamlaması bekleniyor.

Beklenti değişince euro, dolar karşısında 1.1316’ya kadar yükseldi.  faiz artışı beklentilerinin erkene çekilmesi ise euroda aşağı yönlü hareketleri sınırlamış olabilir.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler