Sosyal Medya

Döviz

Euro Bölgesi enflasyonu beklentinin üzerinde: Avrupa Merkez Bankası da harekete geçecek mi?

Enerji fiyatlarındaki rekor artış, Euro Bölgesi enflasyonunu şubat ayında başlangıçta bildirilenden daha fazla artırdı. Gözler şimdi yeniden Avrupa Merkez Bankası’nda.…

Euro Bölgesi enflasyonu beklentinin üzerinde: Avrupa Merkez Bankası da harekete geçecek mi?

Enerji fiyatlarındaki rekor artış, Euro Bölgesi enflasyonunu şubat ayında başlangıçta bildirilenden daha fazla artırdı. Gözler şimdi yeniden Avrupa Merkez Bankası’nda. Ukrayna’daki savaşın ekonomik etkilerine ilişkin belirsizlik yüksek devam ederken Banka’nın yükselen enflasyon karşısında parasal teşvikleri azaltması ikilemi bir kez daha tartışma konusu.

Perşembe günü yayınlanan Eurostat verilerine göre, tüketici fiyatları geçen ay yıllık %5,9 artarken, enerji fiyatları bir önceki yıla göre %32 arttı.

Rapor, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın büyük ölçekli varlık alımlarını sona erdirme ve faiz oranlarını yükseltme konusunda kademeli ve esnek bir yaklaşım sergileme taahhüdünü yinelemesi ardından geldi. Politika yapıcılar, 1970’lerden bu yana en iyi durumda olan işgücü piyasasını destekleyen 19 ülkeden oluşan bölgedeki ekonomik toparlanmanın savaşa rağmen devam edeceği konusunda iyimserliğini koruyorlar.

Ayrı bir açıklama, euro bölgesinin iş açığı oranının dördüncü çeyrekte %2,8’e yükseldiğini ve şirketlerin giderek daha fazla personel almakta zorlanabileceğinin bir işareti olduğunu gösterdi. Bu da ücretlerde yukarı yönlü baskı anlamına gelerek enflasyonu beslemekte.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler