Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesi endüstrisi üçüncü çeyrekte kuvvetli: Peki devamı var mı?

Euro Bölgesi’nin ekonomik büyüme dinamikleri Türkiye ekonomisi ve ihracatı için çok önemli. Bölge üçüncü çeyrekte, arz sorunlarının hafiflemesi üretim artışına…

Euro Bölgesi endüstrisi üçüncü çeyrekte kuvvetli: Peki devamı var mı?

Euro Bölgesi’nin ekonomik büyüme dinamikleri Türkiye ekonomisi ve ihracatı için çok önemli. Bölge üçüncü çeyrekte, arz sorunlarının hafiflemesi üretim artışına destek verince beklenenden güçlü bir performans izlendi. Fakat dikkat: yeni siparişler, üretim beklentileri ve artan stoklar önümüzdeki aylarda üretimde zayıflamaya işaret ediyor.

Sanayi üretimi Eylül ayında %0,9 arttı ve bu da 3Ç için üç aylık toplam artışı %0,5’e taşıdı. Bu, çeyrek için pozitif GSYİH rakamına katkıda bulunan bir sürpriz oldu. Büyük olasılıkla, endüstrinin 2020 ortasından bu yana mücadele ettiği arz tarafı sorunlarının azalmasından kaynaklanmakta. Tedarik sorunlarının hafiflemesi bekleyen siparişlerin üretilmesiyle sonuçlanıyor. Bu da anket verilerinin son aylarda sürekli olarak hayal kırıklığı yaratmasına rağmen üretimi artırıyor.

Eylül ayında, üretim kategorileri karışık bir resim çizdi, bu nedenle üretimde geniş tabanlı bir gelişme olmadı. Sermaye malları ve dayanıklı olmayan tüketim malları üretimi – tıpkı geçen ay olduğu gibi – güçlü bir büyüme kaydederken, ara, dayanıklı tüketim malları ve enerji üretimi azaldı. Almanya, büyüme kaydeden tek büyük ülke olurken, Fransa, İspanya ve İtalya’nın hepsi üretim daralması gördü.

Ağustos ve Eylül aylarında şaşırtıcı derecede güçlü bir üretim verisi elde edildi. Fakat, bunun güçlü bir toparlanmanın başlangıcı olması beklenmiyor. İşletmeler, talep azalması, stok artışı ve yeni siparişlerde düşme bildirmeye devam ediyor. Bu nedenle, kış ayları için, daha zayıf bir üretim seviyesi halen tek makul senaryo.

ING

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler