Sosyal Medya

Ekonomi

Erdoğan: Ekonomik sorunlar geçici, milletimden sabırlı olmalarını istiyorum

Partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın gündeminde ekonomi, muhalefetin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışması ve Rusya-Ukrayna krizi…

Erdoğan: Ekonomik sorunlar geçici, milletimden sabırlı olmalarını istiyorum

Partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın gündeminde ekonomi, muhalefetin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışması ve Rusya-Ukrayna krizi vardı.

Ekonomi tarafında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayat pahalılığı sorununu yakından takip ettiklerini ve gerekli müdahaleyi yaptıklarını iddia ederek, “Milletimden soğukkanlı davranmalarını, sabırlı olmalarını, biz güvenmeye devam etmelerini istiyorum” dedi. Erdoğan, ekonomik dalgalanmaların yarattığını sorunların geçici olduğunu ve enflasyonun yalnızca Türkiye’nin problemi olmadığını savundu.

“Enflasyon sadece ülkemize mahsus değil”

Küresel ve bölgesel gelişmeleri takip ederken, milletimizin işini, aşını, ekmeğini, hayatının her alanını etkileyen sıkıntılarını da ihmal etmiyoruz. Kurdaki yükselişten, enerji ve gıda başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki aşırı artışların ülkemize yansımalarından kaynaklanan bir hayat pahalılığı ile karşı karşıyayız. Ancak enflasyonun sadece ülkemize mahsus olmadığı, gelişmiş ülkelerin de aynı sıkıntılarla boğuştuğu bir gerçektir. Bu süreçte Türkiye üretim ve istihdam gücüyle, şoklara karşı dayanıklılığını ispatlamıştır. Salgın döneminde en hızlı toparlanan ekonomilerden biri olduk. Küresel ekonominin yüzde 3 daraldığı 2020 yılında, Türkiye ekonomisi, yüzde 1,8 oranında büyüyerek, Çin’le pozitif büyüme kaydeden iki ülkeden biri oldu. 

Küresel tedarik zincirinde görülen aksamalar, salgın kaynaklı belirsizlikler ve hızla artan girdi fiyatlarına rağmen, Türkiye ekonomisi 2021 yılında da yüzde 11 ile son 10 yılın en yüksek büyüme oranına ulaştı. 

Kişi başına düşen milli gelirimizin döviz kurundaki yükselişe rağmen bir önceki yıla göre 900 doların üzerinde artarak, 9 bin 539 olarak gerçekleşmesi de önemli bir veridir. 

Geçen yıl ihracatımız yüzde 33 artışla 225 milyar doların üzerine çıkarak rekor kırdı. Dış ticaret açığımız ise 46,2 milyar dolara geriledi. İhracatımızdaki güçlü artış, 2022’de de devam ediyor. Şubat itibarıyla yıllık ihracatımız 232 milyar dolara ulaştı. Ekonomimiz büyürken istihdamda da önemli artış sağlandı. Aralık sonu itibarıyla toplam istihdam 30 milyonu aşarak tarihi seviyeye çıktı. 

Rusya-Ukrayna geriliminin emtia fiyatlarını aşırı yükseltmesi ülkemizde de enflasyonu olumsuz etkiliyor.  Vatandaşımızın alım gücünü iyileştirmek için çok sayıda adım attık, atıyoruz, atacağız. 

Geçen sene sadece enerji sübvansiyonları için 165 milyar liralık bir kaynak kullandık. Bu yıl da elektrik ve doğalgazda daha yüksek sübvansiyonlarla vatandaşımızı korumayı sürdürüyoruz. Petrol fiyatlarındaki hızlı yükselişin akaryakıt tarifelerinde yol açtığı artışları yakından takip ediyoruz. İnşallah sondaj gemilerimizi şimdi 5’e çıkarıyoruz. 

“Gıda fiyatlarında gereken müdahaleleri yapıyoruz”

Gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları da mercek altına aldık ve gereken müdahaleleri yapıyoruz. 

Finansal istikrarı sağlamaya yönelik tedbirler aldık. Kur korumalı mevduat ve katılma hesabı uygulamasına vatandaşlarımız büyük ilgi gösterdi, bu sayede döviz kurlarındaki oynaklığı önemli ölçüde giderdik. Bu hesaplarda biriken tutar yaklaşık 550 milyar lirayı buldu. Bunun yüzde 58’i MB bünyesindeki dolar hesabından TL hesabına geçişlerden oluşuyor. KDV’nin sadeleştirilmesi kapsamında başlatılan çalışmanın ilk adımını attık. Tüm bakliyat ürünleri, temel gıda maddeleri, sebze meyve kuru yemiş, baharat, bebek maması gibi ürünlerde KDV oranını yüzde 1’e indirdik. Meskenlerde ve tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV’sini yüzde 8’e düşürdük. Ticarethanelerde kullanılan elektrik için kademe uygulaması başlattık, aylık 900 kw saat olan kullanıma yüzde 25 indirim yaptık. Bu indirimlerin tüketiciye yansıtılıp yansıtılmadığını takip ediyoruz.

Önümüzdeki günlerde de arz güvenliği ve fiyat istikrarı için her tedbiri almayı sürdüreceğiz. Tabii bunları yaparken mali disiplinden de taviz vermiyoruz. Geleceğimizi koruyoruz. Geçen yıl merkezi yönetim bütçe açığının milli gelire oranını program hedefi olan yüzde 3,5’un altı olan yüzde 2,7’de tutmayı başardık. 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler