Sosyal Medya

Ekonomi

Enflasyonla sopa yoluyla mücadele yine başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu. KDV indirimleri hakkındaki soruyu yanıtlayan Erdoğan, “Kurduğumuz denetim…

Enflasyonla sopa yoluyla mücadele yine başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu. KDV indirimleri hakkındaki soruyu yanıtlayan Erdoğan, “Kurduğumuz denetim ekipleri ile bizim attığımız adımlara karşı ters adımlar atanlara yönelik şiddetli cezai müeyyideleri uygulayacağız” ifadelerini kullandı.

 

Zaten hafta sonunda da zam denetleme timleri kurularak enflasyonla polisiye mücadele dönemine siftah yapılmıştı.

Hükümet yalnız enflasyonla mücadelede değil, ekonominin tüm alanlarında  sıkı denetim ve askeri yönetim anlayışına yöneliyor. Mesele, KGF kredisi kullananlar donuna kadar aranacak. İşte BloombergHT haberi:   Bankacılık sektörü temsilcileri yeni açıklanan KGF paketlerini olumlu bulurken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin vurguladığı gibi kredilerin takibinin iyi yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

 

Hükümetin ekonomiyi polisiye tedbirlerle hizaya getirme planını en güzel T24 yazarı Uğur Gürses “’Büyük ev ablukada” başlıklı makalesinde betimledi:

 

“KKM hesapları için şirketlere yapılan ‘tam saha pres’ geçen hafta da devam etti. Kimi şirketler, çalışma sermayelerimi 6 ay bağlamak istemezken, kimi şirketler kurumlar vergisi istisnası ‘havucunu’ cazip buldu. Ancak başta KKM hesaplarının TL hesaplardan kayması karşısında, Ankara döviz bozdurarak geçebilecek potansiyel katılımcıları markaj altına aldı. Özellikle kamu bankaları tarafından. Vergi avantajı 17 şubatta biteceği için kamu bankalarının şube müdürleri sabah-akşam hafta sonu demeden, ellerinde liste müşterilerini ikna etmeye çalıştı.

 

Veriler, yılbaşını izleyen ilk 5 haftada tüzel kişilerin döviz hesaplarının 6.5 milyar dolar azaldığını, bunun yarısının kamu bankalarında olduğunu söylüyor”.

 

“Bankalar, şirketler büyük bir abluka altında. Fiyatlar, işlemler, kurlar, faizler ‘büyük birader’ kontrolü altında. Serbest piyasa demek için bin şahit gerekiyor. TL kredi alan şirketlere döviz aldırılmıyor, daha önce kredi almışsa dövizini sat ya da KKM hesabı aç baskısı yapılıyor. Şimdi de muhtemelen gıda şirketlerine fiyat indir baskısı gelecek. Maliyetlerinin ne olduğu sorulmadan.

 

Ankara’da iktidara biraz zaman kazandıracak bir ara çözüm ya da mekanizma için sonunda bunların yaratacağı hasar, ülke ekonomisinin kurumsal yapısına verilecek zarar gözden çıkarılmış durumda. Büyük bir enkaz halı altına süpürülüyor; iktidara zaman kazandıracaksa ya da seçimde kazanma ihtimalini güçlendirecekse buna değer diye düşünülüyor olmalı. Yok kaybedilecekse o zaman sonra iktidara gelenin sırtına kalacak enkaz olacağı da biliniyor”.

 

Aman dikkat, zam yapma, kredi kullanma, döviz tutma, çünkü Big Brother seni gözetliyor.

 

Çetin Ünsalan: Bir model dört başlık

 

Dr. Artunç Kocabalkan – Atilla Yeşilada: Enflasyon büyümeyi silecek

 

Veysi Dündar: PAKETİN HAVASI

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler