Sosyal Medya

Borsa

Enflasyon şoku ABD’de hisse senedi piyasalarını vurdu

Beklenenden daha yüksek enflasyon verilerinin önümüzdeki hafta Federal Rezerv tarafından bir jumbo faiz artırımı beklentisini körüklemesinin ardından ABD hisse senetleri…

Enflasyon şoku ABD’de hisse senedi piyasalarını vurdu

Beklenenden daha yüksek enflasyon verilerinin önümüzdeki hafta Federal Rezerv tarafından bir jumbo faiz artırımı beklentisini körüklemesinin ardından ABD hisse senetleri düştü, Hazine getirileri ve Dolar Endeksi yükseldi.

S&P 500, erken işlemlerde dört günlük bir ralliyi keserek keskin bir şekilde düştü ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100, faize duyarlı hisse senetleri satışın yükünü taşırken % 3’ten fazla geriledi. Politika değişikliklerine en duyarlı olan iki yıllık Hazine getirisi yaklaşık 16 baz puan arttı. Swap yatırımcıları artık 75 baz puan faiz artışını tamamen fiyatlandırıyorlar. Dolar Endeksi düşüşü tersine çevirerek %0,9 daha yüksek işlem gördü.

Abrdn yatırım direktörü James Athey “Hisse senetlerindeki son sıçrama inanılmaz derecede kötü değerlendirilmiş ve erken görünüyordu. Bu TÜFE rakamı konsensüse göre çok güçlü ve Fed’in görmek istediği şey olmayacak. Eylül ayından sonra faiz artışları hızının yavaşlama ihtimali bu veriler sonucunda bir miktar azaldı” diyor.

Principal Global Investors baş küresel stratejisti Seema Shah, bir notta, “Manşet enflasyon zirveye ulaştı, ancak faiz oranlarını yükseltmeye devam etme ihtiyacının azalmadığına dair açık bir işaret olarak, çekirdek TÜFE bir kez daha yükselişe geçti ve ABD enflasyon sorununun çok yapışkan doğasını doğruladı” dedi. “Aslında, TÜFE sepetinin %70’i, aylık bazda %4’ten fazla bir yıllık fiyat artışı görüyor. Fed bu canavarı evcilleştirene kadar, pivotlar veya duraklamalar üzerine bir tartışmaya yer yok.”

Janus Henderson Investors araştırma direktörü Matt Peron da “TÜFE raporu hisse senedi piyasaları için kesin bir olumsuzluktu,” diye yazdı. “Beklenenden daha sıcak enflasyon, faiz artırımları yoluyla Fed politikasından sürekli baskı alacağımız anlamına geliyor. Ayrıca, piyasaların yakın vadede umutlu olduğu herhangi bir “Fed pivotunu” da geri itiyor.”

Charles Schwab İngiltere’nin genel müdürü Richard Flynn, “Bugünkü duyuru enflasyonun tarihsel olarak yüksek kaldığını gösterse de, enflasyon baskısının azaldığına dair işaretler olabilir” dedi. “Şirket stokları satışlara göre artıyor, küresel ekonomik büyüme zayıfladı ve ABD doları güçlü – fiyat artışlarının yakında yavaşlamaya başlayabileceğine dair tüm göstergeler var. Bununla birlikte, enflasyon hala Fed’in hedefinin çok üzerinde.”

En son enflasyon verileri, küresel ekonominin görünümü ve bunun piyasaları nasıl etkileyeceği konusundaki tartışmaların ortasında geldi. Hisse senetleri son günlerde ralli yaptı ve S&P 500 Pazartesi günü haziran ayından bu yana en büyük dört günlük yükselişini tamamladı. JPMorgan Chase & Co., yumuşak bir inişin küresel ekonomi için daha olası bir senaryo haline geldiğini söyledi, ancak Bank of America Corp.’un son anketi, durgunluk bekleyen yatırımcıların sayısının Mayıs 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösterdi.

Kurlar

Bloomberg Dolar Spot Endeksi %0,8 yükseldi

Euro %0,9 düşüşle 1.0035 dolara geriledi

İngiliz sterlini %1,1 düşüşle 1.1558 dolara geriledi.

Japon yeni %0,8 düşüşle dolar başına 144.03 seviyesine geriledi

Tahvil

10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi yedi baz puan artarak %3,43’e yükseldi.

Almanya’nın 10 yıllık getirisi altı baz puan artarak %1,71’e yükseldi.

İngiltere’nin 10 yıllık getirisi beş baz puan artarak %3,13’e yükseldi.

Emtia

West Texas Intermediate ham petrolü %0,5 düşüşle varil başına 87,36 dolara geriledi.

Altın vadeli işlemleri %1,3 düşüşle ons başına 1.718,30 dolara geriledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler