Sosyal Medya

Döviz

Enflasyon ABD tahvillerinin cazibesini bakın nasıl artırıyor…

Enflasyon dalgalanmasından korktukça, ABD tahvili sahipleri zorlu bir yolculuk geçiriyor. Yatırımcılar piyasayı toplu olarak terk ettiler, ilk çeyreği rekor düzeyde…

Enflasyon ABD tahvillerinin cazibesini bakın nasıl artırıyor…

Enflasyon dalgalanmasından korktukça, ABD tahvili sahipleri zorlu bir yolculuk geçiriyor. Yatırımcılar piyasayı toplu olarak terk ettiler, ilk çeyreği rekor düzeyde en kötü hale getirdiler ve tahvil portföylerinin değerini düşürdüler. Ama şimdi sabit gelirli getiriler aynı enflasyon korkularından bir yükseliş almaya başlıyor.

Federal Rezerv’in faiz oranlarını yükselterek ve daha fazla faiz artışı sinyali vererek enflasyonla mücadele etmesiyle, tahvil fiyatları düştü. Ve bir tahvilin fiyatı düştüğünde, getirisi – yatırımcıların onu tutmaktan elde etmeyi bekledikleri getiri – artar. Nisan ayının ortasında, iki yıldır ilk kez, enflasyona göre ayarlanmış bazı devlet borçlarının getirisi, kısa bir süre de olsa, yükselen fiyatların bedelini tamamen dengelemeye başladı. “Hem tahviller hem de krediler şimdi çok daha cazip görünüyor” diyor Sydney’deki Torica Capital’in baş yatırım sorumlusu Raymond Lee.

Piyasa, Fed’in bu yıl dört kez faiz oranlarını yarım puan artıracağına bahse giriyor. Bu, federal fon oranını mevcut en yüksek seviyesinden %0,5’ten %2,5’e kadar artıracak ve Hazine getirisini daha da yükseltecektir. 1960’lardan bu yana 10 yıllık tahviller için ödenen ortalama %6 ile karşılaştırıldığında çekici görünmeyebilir, ancak son 15 yılın sıfıra yakın oranlarına kıyasla da büyük bir artış söz konusu. “Şu anda getirileri yönlendiren baskın faktör daha agresif Fed,” diyor Cenevre’deki GAMA Asset Management’ta portföy yöneticisi olan Rajeev De Mello.

Nisan ayında enflasyonu yenen getiri sağlayan araçlar, yükselen fiyatlara endeksli Hazine Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetler veya TIPS idi. Ancak bu getiriler, enflasyonist beklentiler yükselirken bile nominal oranların düşük kalması nedeniyle yaklaşık iki yıldır negatifti. Ancak Bloomberg Intelligence, önümüzdeki aylarda giderek daha fazla devlet borcunun pozitif bir toplam getiri sağlamaya başlayacağını tahmin ediyor. Elbette, 2022, sadece ilk çeyrekte %5,6 kaybeden Hazine tahvili endeksi için hala zor olacak. Ancak BI’a göre, gelecek yıl bu zamana kadar endeks, daha yüksek faiz ödemeleri fiyat düşüşlerini dengelediği için küçük bir getiri göstermeye başlayacak.

Hisse senetleri Ukrayna’daki savaşla ilgili endişeler, Netflix Inc. ve Meta Platforms Inc. gibi kuruluşların kasvetli sonuçları ve enflasyon ve yüksek faiz oranlarının şirket kazançlarını kısıtlayacağı endişeleri üzerine düşmeye devam ederken, sabit getirili menkul kıymetlerin güvenliğine geri dönüş olasılığı giderek artıyor. “Yükselen getiriler, diğer her şey eşit, tahvillere kıyasla hisse senetlerinin göreceli çekiciliğini azaltıyor” diyor UBS Global Wealth Management CIO’su Mark Haefele.

Bu eğilim, tipik olarak tahvillere yatırımı teşvik eden ekonomik gerileme endişesiyle daha da hızlanabilir. Nisan ayında Bloomberg tarafından ankete katılan ekonomistlerin bir ay önceki %20’sine kıyasla şimdi dörtte birinden fazlası, ABD resesyon olasılığının arttığını görüyorlar. Goldman Sachs Group Inc.’in baş ekonomisti Jan Hatzius, Fed Başkanı Jerome Powell’ın resesyona neden olmadan enflasyonu %2 hedefine indirmek için mücadele edeceğini öngörüyor. Hatzius, 17 Nisan tarihli bir notunda, “Fed, yumuşak bir inişe giden sert bir yolla karşı karşıya” diye yazdı.

Tahvillere yönelik ivmenin çoğu emeklilik fonlarından gelecek. Son yılların boğa piyasasından sonra nakit parayla dolup taşan emekli maaşlarının, kazançlarının bir kısmı için bir sığınak araması muhtemeldir. Lazard Asset Management’a göre, eğilim, Fed’in son yıllarda ekonomiyi desteklemek için trilyonlarca dolar Hazine tahvili satın almasıyla piyasada kalabalıklaşan yabancılar tarafından güçlendirilecek. Özellikle önemli olan, getirilerin düşük kaldığı ve yenin dolara karşı zemin kaybetme riskinin arttığı Japonya’daki yatırımcılar olacak. Lazard portföy yöneticisi Yvette Klevan, “Hisse senedi piyasalarındaki oynaklıkla,” diyor, “birçok emekli maaşı portföyleri riski masadan kaldırmaya çalışıyor.”

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler