Sosyal Medya

Ekonomi

Enerji yoğun sektörlerde kapasite kullanımı yüzde 70’in altına düştü

Bu sene enflasyondan sonra en çok kullandığımız ekonomik terim resesyon yani ekonomide durgunluk; dış talepte azalma, artan maliyetler ve finansman…

Enerji yoğun sektörlerde kapasite kullanımı yüzde 70’in altına düştü

Bu sene enflasyondan sonra en çok kullandığımız ekonomik terim resesyon yani ekonomide durgunluk; dış talepte azalma, artan maliyetler ve finansman darboğazı, birçok sektörde üretimi tepetaklak etti. Tekstil, çelik, bakır, alüminyum, döküm, çimento gibi enerji yoğun sektörlerde kapasite kullanımı yüzde 70’in altına düştü.

Resesyona bağlı sorunlara ek olarak sanayicinin yaşadığı asıl zorluk yüksek enflasyon ve buna bağlı olarak artan finansman ihtiyaçları ve de politika faizinin düşmesine rağmen artan borçlanma faizleri…

Dışarıda resesyon, içeride yüksek enerji maliyetleri; çelik, bakır, alüminyum, döküm, tekstil ve çimento gibi sektörlerde kapasiteleri yüzde 70’in altına indirdi. Üretimi durduramayan cam sektöründe de durgunluk stokları şişirdi. Kapasitelerin daha fazla düşmesinden endişelenen iş dünyası, sektörel fiyat tarifesi ve gözetim tedbirleriyle işletmelerin desteklenmesini istiyor.

RESESYON BİRÇOK SEKTÖRÜ ETKİLEDİ

ekonomim.com’dan Merve Yiğitcan’ın haberine göre; resesyon kaynaklı ihracatta yavaşlama ve enerji maliyetlerindeki artış, yanı sıra özkaynak yetersizliği belli sektörlerde kapasite kullanım oranlarını tehlikeli seviyelere getirdi. İhracatta önemli payı olan tekstil, çelik, bakır, alüminyum, döküm, çimento gibi enerji yoğun sektörlerde kapasite kullanım oranları yüzde 70’lerin altına düşerken, özellikle iç ve dış talepteki düşüş sürekli proses sektörlerden olan camda ise stokları şişirdi.

Sanayi çarklarındaki yavaşlama elektrik tüketimi verilerinde de görülüyor. Zira aylık elektrik tüketim miktarları bir önceki yıla göre kıyaslandığında Temmuz 2022’den bu yana düşüşte. EKONOMİ gazetesine konuşan sektör temsilcileri, kritik sektörlerde enerji maliyetlerinin ivedilikle düşürülmesini talep ederken, ihracatçıların rekabetçiliğinin korunabilmesi için sektörle bazda tedbirlerin alınması gerektiğine işaret ediyor.

ELEKTRİK TÜKETİMİ 5 AYDIR DÜŞÜYOR

Merkez Bankası tarafından açıklanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı, aralıkta yüzde 76,5 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında yüzde 78 ile yılın en yüksek seviyesine çıkan oran, kasıma kadar yüzde 75,9’a kadar düşmüş, aralıkta ise sınırlı bir artış yaşamıştı. İmalat sanayi genelindeki bu oran, bazı alt sektörlerde yüzde 70’lerin altında seyrediyor.

Enerji maliyetlerindeki artış ve iç-dış talepteki düşüşün frenlediği kapasite kullanım oranları, özellikle tekstil sektöründe istihdam kayıplarını da beraberinde getirmeye başladı. Yanı sıra finansman bulamadığı için üretim yapamayan işletmelerin, ihracat siparişlerini kaçırmaya başlaması ise endişelendiriyor. Fabrikalarda düşen kapasite kullanımları, elektrik tüketim verilerinde de görülüyor. Kasım’da elektrik tüketimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 düştü. Ekimdeki düşüş oranı yüzde 3,6; eylüldeki düşüş oranı ise yüzde 0,8 idi.

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler