Sosyal Medya

Ekonomi

DERLEME:  Asgari ücret zammı heyecan yaratamadı

TL1.247 zam yapılan asgari ücret 5 bin 500 lira oldu. Açlık sınırının altında kalmaya devam eden asgari ücretlinin alım gücü…

DERLEME:  Asgari ücret zammı heyecan yaratamadı

TL1.247 zam yapılan asgari ücret 5 bin 500 lira oldu. Açlık sınırının altında kalmaya devam eden asgari ücretlinin alım gücü kayıpları giderilmedi. DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, “Ekimde yeniden güncellemeli” dedi. Twitter’de muhalif isimler  Erdoğan’ı  cimrilikle suçlarken, Pazartesi sabahı açıklanacak Haziran TÜFE’nin %75’i aşması bekleniyor.  Ekonomik açıdan asgari ücret zammı yetersiz ve 2-3 ay içinde  enflasyona yenik düşecek, yani asgari ücretle geçinen aileler bir kez daha yoksullaşacak. Bu şartlarda zammın Erdoğan veya AKP-MHP iktidarına anketlerde puan kazandırması da olası değil.

 

Yılbaşında yüzde 50’lik zamla 4 bin 253 liraya yükseltilen ve uygulandığı ilk aydan itibaren alım gücünü yitiren asgari ücret yılın ikinci yarısı için yeniden belirlendi. Yeni asgari ücret net 5 bin 500 TL oldu. Asgari ücret zam oranı yüzde 29,3 seviyesinde gerçekleşti. Böylece asgari ücrete %80 zam yapılmış oldu. Haziran itibarıyla %75’i aşması beklene TÜFE’yle indirgendiğinde, asgari ücretlilerin REEL gelirinin nerdeyse hiç artmayacağı ortaya çıkıyor.  Üstelik Metropoll’ün Haziran anketine göre her 10 seçmenden sadece ikisi Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine güveniyor.

Ankete katılanların yüzde 69’u, ENAG’ı daha güvenilir bulurken; yüzde 23,9’u TÜİK’in açıkladığı verilerin doğru buldu.  Bir başka deyişle, işçi verilen ara-yıl zammına rağmen reel harcanabilir gelirinde gözle görülür bir aşınma hissediyor.

BirGün’e göre, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, zammın beklenin çok altında olduğunu vurguladı:

“Asgari ücretin mutlaka, çalışanların, işçilerin bu süreçte enflasyon karşısında yaşadığı kaybın giderilmesi gerektiğini, milli gelir artışından pay alması gerektiğini ve özellikle yoksulluk sınırı dikkate alınarak, bir evde iki kişi çalıştığı zaman en azından bir yoksulluk sınırı kadar gelir girmesi gerektiğini ifade etmiştik ama ne yazık ki bu gerçekleşmedi”  dedi.

Açıklanan rakamın açlık sınırının altında olduğuna dikkat çeken Çerkezoğlu, “Asgari ücretin sadece mayıs ayında bir aylık alım gücündeki kayıp 1500 liraydı. Mevcut asgari ücret 1247 lira arttırıldı ve 5 bin 500 lira olarak belirlendi. Bu mayıs ayındaki kaybı bile karşılamıyor” dedi.

 

Cumhuriyet’e göre, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yüzde 30’luk asgari ücret zammına tepki gösterdi.

Asgari ücreti beğenen nadir sendikacılardan biri HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı açlık sınırı altında kalan yeni asgari ücreti olumlu bulduklarını belirtti.

Ancak Arslan bile şu uyarıyı yaptı: “Bu kapsamda, asgari ücrete ilişkin köklü bir değişiklik yapılarak, bütün çalışanları hayat pahalılığına karşı koruyacak ve toplu sözleşme düzenini bozmayacak, çalışanların aileleri ile beraber insanca yaşayabilmesine imkân tanıyacak bir düzenlemenin gerekliliğine inanıyoruz”.

Ekonomist ve çok beğenilen YouTube “influencer”i Dr Özgür Demirtaş  ise asgari ücret hakkında şu yorumu yaptı:

“Bundan aylar önce Asgari ücrete yeni bir zam yapılacağını söylemiştim.

Hem Sayın Cumhurbaşkanı, hem sayın Bakan HAYIR öyle bir artış gündemimizde YOK diye açıklama yapmıştı.

Ben de HENÜZ bilmiyor olsanız bile yapacaksınız demiştim!

Kasım gibi bu zammın da Hiçbir işe yaramadığı görülecek.

Dünyanın hiçbir yerinde yapılmayan ekonomi ve para politikası hataları ile ülkenin ne büyük çıkmaza girdiği anlaşılacak.

Sayıca çok fazla olan Asgari ücretli arkadaşlarım da bunu canları yanarak anlayacak. Üzgünüm.”

 

Çeşitli basın kaynakları

 

Cüneyt Akman: (Asgari) ücret enflasyon yaratır safsatası

 

Çetin Ünsalan Yazdı: Rekor bunun neresinde?

 

FÖŞ yazdı:  Haziran’da ekonomi duvara tosladı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler