Sosyal Medya

Ekonomi

Çılgın Doktor yazdı: Doğal Gaz Fiyatı Uçacak mı ?

Çılgın Doktor yazdı: Doğal Gaz Fiyatı Uçacak mı ?

Çılgın Doktor yazdı: Doğal Gaz Fiyatı Uçacak mı ?

Çılgın Doktor yazdı: Doğal Gaz Fiyatı Uçacak mı ?

Doğal gaz, 1990 yılında CME’nin NYMEX bölümünde vadeli işlemler başladığından beri, fiyat MMB başına 1,02$’ ile 15,65$’ arasında alınıp satılmıştır. Doğal gaz, 2003, 2005 ve 2008’de MMB seviyesinde 10 doların üzerinde tepe yaparak işlem görmüş ve Nisan 2022’de, Mayıs NYMEX sözleşmesi 8$ fiyat ile 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak MMB fiyat seviyesi başına 6 doların biraz üzerine yerleşmiştir.

Kaynak:https://tr.tradingview.com/chart/?symbol=NYMEX%3ANG1!

Doğal gaz vadeli işlem piyasasındaki sözleşmelerin swap fiyat farklılıkları, tüketim miktarının mevsimsel değişiklik arz etmesinden dolayı çok değişken ve diğer emtia piyasasına oranla daha yüksek olmaktadır.  Doğal gaz piyasası son yıllarda önemli değişiklikler geçirmektedir. ABD rezervleri ve üretimi shale oil fracking üretim teknolojisi ile genelde petrolün yan ürünü olarak yükselmiştir. ABD’nin kaya gazı bölgelerindeki katrilyonlarca fit küp rezervin muazzam keşifleri ile birlikte ham petrolünden gaz çıkarmak için yapılan teknolojik gelişmeler, üretim maliyetlerini düşürerek NYMEX vadeli işlem fiyatlarının 2008’den Haziran 2020’ye kadar daha düşük dipler yapmasına neden olmuştu.

Ancak, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali üzerine Batı dünyasının büyük doğalgaz ihracatçısı olan Rusya’ya yönelik yaptırımları karşısında doğalgazın dünya çapındaki arz kıtlığı ile birlikte arz endişelerinin çarpıcı biçimde artmasıyla birlikte doğal gaz fiyatları sağlam bir şekilde boğa piyasasına girmiş görünmektedir. Ayrıca,  Avrupa ve Asya’da doğalgaz spot fiyatları daha da yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmış bulunmaktadır. Ayrıca, günümüzde, iklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle, alternatif ve yenilenebilir yakıtları desteklenerek hidrokarbonların üretimini ve tüketimini azaltılmasının desteklenmesi ve zaman zaman engellenmesi boğa piyasasına katkıda bulunmaktadır.

Orta vadede ve kısa vadede  doğal gaz fiyatlarının yüksek seyrinin korunmasının beklenmesi ve yüksek fiyatlarından yeni üreticilerin piyasaya girme isteği göz önüne alındığında fiyatların yukarı seviyelerde dengelenmesi beklentisi makul görünmektedir. Ancak uzun vadede teşvik ve geliştirilmekte edilmekte olan yeşil ve alternatif enerji kaynaklarının (rüzgaz, güneş vs) tıpkı 1970’li yıllarda olduğu gibi devreye girecek olması sonucunda doğalgaz talebinin dengelenerek azalacağı ve fiyat üzerinde baskı kuracağı beklenebilir.

Çılgın Doktor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler