Sosyal Medya

Ekonomi

CHP’nin oyları Güneydoğu’daki dört şehirde katlandı

Rawest Araştırma’nın Güneydoğu’nun dört ilinde düzenlediği ankete göre CHP oy oranı yaklaşık yüzde 262 arttı: Yüzde 9,8. Son anketlerde ‘cumhur ittifakı’ bileşenlerinden…

CHP’nin oyları Güneydoğu’daki dört şehirde katlandı

Rawest Araştırma’nın Güneydoğu’nun dört ilinde düzenlediği ankete göre CHP oy oranı yaklaşık yüzde 262 arttı: Yüzde 9,8.

Son anketlerde ‘cumhur ittifakı’ bileşenlerinden AKP ile MHP’nin oyları gittikçe düşerken; ‘millet ittifakı’ partileri CHP’yle İYİ Parti’de ciddi bir yükseliş var. Yeni kurulan Gelecek Partisi’yle DEVA Partisi de kuruluştan bu yana AKP’den kayda değer oylar alıyor. HDP’ninse kemik oyunu koruduğu görülürken bazı anketlerde yükseliş de gösteriyor.Kilit rol oynadığı nitelendirilen Kürt seçmenin de AKP’yle arası açıldı. Öyle ki bölgede yapılan anketlerde CHP’nin oylarında dört kat artış görülüyor.

Rawest Araştırma, Diyarbakır, Urfa, Mardin ve Van illerinde Haziran 2022’de yürüttüğü saha araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Ankete katılanlara, “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi.

Anket sonuçlarına göre, AKP’nin oy oranı yüzde 23,8’e düştü. AKP’nin araştırmanın yapıldığı dört şehirdeki ortalama oy oranı yüzde 34,7’ydi.

HDP’nin oy oranındaysa kayda  değer bir değişim yok. Partinin oyu yüzde 52,4’ten 51,3’e düştü.

Anketin sonuçlarına göre oy oranı en fazla değişen parti CHP oldu. “CHP’ye oy vereceğim” diyenlerin oranı yüzde 2,7’den, yüzde 9,8’e yükseldi.

Araştırmanın bir başka dikkat çeken yönüyse AKP’den kopanların kurduğu Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin oy oranları oldu. Ankete göre, Gelecek Partisi yüzde 2,6 oy oranına sahip olurken; DEVA Partisi ise yüzde 4,7’lik oy düzeyine erişti.

Diken

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler