Sosyal Medya

Ekonomi

Bloomberg HT tüketici güveni tarihi düşük seviyeden arttı

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 7,04 artarak 50,65 değerini aldı. Dövize Endeksli Mevduatları…

Bloomberg HT tüketici güveni tarihi düşük seviyeden arttı

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 7,04 artarak 50,65 değerini aldı.

Dövize Endeksli Mevduatları açıklaması ile kamunun TL’ye müdahalesinin artmasıyla TL’deki sert değer kaybının bir kısmının geri alınması, tüketici güvenini de olumlu etkilemiş görünüyor. Fakat iyileşme tüketim eğilimine de yansımamış durumda henüz. 

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin kişisel mevcut durum algısında ve tüketim eğiliminde gerileme izlenirken, ekonominin bir önceki aya göre durumu ve geleceğe ilişkin beklentilerde görece iyileşme oldu.

Eylül ayından sonra, döviz kurları ve enflasyondaki yükseliş Tüketici Güveninde sert düşüşlere yol açan ana faktörler olmuş, Aralık ayı ön endeksinde de düşüş devam etmişti. 20 Aralık sonrasında TL’nin kısmi değer kazancı tüketici güvenindeki kanamayı durdurmuş görünüyor. 

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre yüzde 16,43 artarak 64,20 olduDiğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 2,86 azalarak 38,19 değerini aldı. Endeks düşük seviyelerde seyretmeye devam ediyor. 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler