Sosyal Medya

Döviz

Biden’ın Suudi ziyareti işe yaramadı: OPEC+’nın küçük üretim artışı kararı petrol fiyatını yükseltti

OPEC+, ABD Başkanı Joe Biden’ın aylarca süren diplomatik çabalarını, tarihindeki en küçük petrol üretim artışlarından biriyle kesmiş oldu. Kartel, Eylül…

Biden’ın Suudi ziyareti işe yaramadı: OPEC+’nın küçük üretim artışı kararı petrol fiyatını yükseltti

OPEC+, ABD Başkanı Joe Biden’ın aylarca süren diplomatik çabalarını, tarihindeki en küçük petrol üretim artışlarından biriyle kesmiş oldu.

Kartel, Eylül ayında günde üretimine sadece 100.000 varil petrol ekleyecek. Beyaz Saray’ın fiyatları soğutmaya yardımcı olma baskısına rağmen, sıkı bir piyasaya son aylara göre çok daha yavaş bir hızda ekstra arz sağlayacak.

23 ülkeden oluşan ittifak, bu miktarı üyeler arasında orantılı olarak bölüştürecek ve yalnızca Suudiler ve Birleşik Arap Emirlikleri üretimi destekleyebilecekken, miktarın sadece bir kısmının teslim edilmesi muhtemel. Temmuz ve Ağustos ayları için grup, piyasaya günde 600.000’den fazla varil ekleme sözü vermişti.

Artış, yüksek petrol fiyatlarının enflasyonist baskısından muzdarip tüketiciler için önemli bir rahatlama sunmuyor. Brent ham petrolü önceki kayıplarını sildi ve Londra’da saat 13:52 itibariyle varil başına %1,6 artışla 102,12 dolara yükseldi.

OPEC web sitesinde yer alan bir açıklamaya göre, OPEC+ üyeleri çarşamba günü çevrimiçi bir toplantıda öneriyi onayladılar. Delegeler, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin Eylül ayından sonra üretimi artırmaya devam edip etmeyeceği konusunda herhangi bir tartışma olmadığını söyledi.

Biden’ın Suudi Arabistan ziyaretinden sonra, ABD’li yetkililer Riyad ve Washington’un uzlaşma yolunda olduğu konusunda iyimser olduklarını söylemişti. Salı günü geç saatlerde, ABD, Ortadoğu’nun ağır topuna Patriot füzeleri de dahil olmak üzere 3,05 milyar dolarlık silah satışını onayladı.

OPEC+, son aylarda tüketicilere karşı bir miktar iyi niyet göstermiş ve Covid dönemi kısıtlamalarının tersine çevrilmesini tamamlayan nihai üretim artışlarını hızlı bir şekilde izlemişti. Ancak ittifakın çok daha ileri gitmek için pek isteği var gibi de görünmüyordu.

Görüşmelerden önce, delegeler özel olarak, petrol talebi ABD’deki durgunluk tehdidi ve Çin’deki Covid kilitlenmeleri nedeniyle kısıtlandığında arz ekleme konusunda isteksiz olduklarını belirttiler. Bir Bloomberg anketine göre, Suudiler geçen ay üretimi günde 10,78 milyon varile yükseltti, bu seviye sadece sınırlı yedek kapasite bırakan nadir durumlarda pompalandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler